«Політичний ураган»: як агітпроп реагує на перенесення зустрічей у форматі «Рамштайн» і другого Саміту миру
«Політичний ураган»: як агітпроп реагує на перенесення зустрічей у форматі «Рамштайн» і другого Саміту миру

«Політичний ураган»: як агітпроп реагує на перенесення зустрічей у форматі «Рамштайн» і другого Саміту миру

Ураган — це «зручна відмовка», а Зеленський — «просто набрид»: так проросійські телеграм-канали коментували відмову президента США приїхати на зустріч у форматі «Рамштайн», що мала відбутися у Німеччині 12 жовтня.

Візит Джозефа Байдена до Німеччини мав стати першим офіційним візитом президента США до важливого європейського союзника за всю його президентську каденцію. Програма також передбачала продовження турне Європою та, згодом, деякими країнами Африки (наприклад, Анголою). Проте наближення урагану «Мілтон», який може увійти до трійки найбільш руйнівних за останнє століття, та загострення передвиборчої боротьби у штатах, що коливаються (swing states), кардинально змінили плани очільника Білого Дому. Президент Байден досі бере активну участь у передвиборчій кампанії, використовуючи останні тижні своєї каденції, щоб подолати громадський скептицизм і захистити результати власних економічних реформ — і заради себе, і заради підтримки кампанії віцепрезидентки Камали Гарріс. Розбираємося, як відреагував російський агітпроп на перенесення зустрічі у форматі «Рамштайн». Для дослідження наративів російської пропаганди було проаналізовано масив зі 1812 повідомлень за 9 жовтня 2024 року, інформацію надано проєктом TeleZip / Mantis Analytics.

«Політичний ураган»: як агітпроп реагує на перенесення зустрічей у форматі «Рамштайн» і другого Саміту миру - Фото 1

«Політичний ураган»

Проросійські телеграм-канали на перенесення засідання у форматі «Рамштайн» реагують приблизно так само, як і на поїздку Володимира Зеленського до Сполучених Штатів наприкінці вересня. Мовляв, президент Зеленський не був «достатньо переконливим», тому обговорення деталей плану перемоги України відклали до зустрічі Байдена з європейськими лідерами у «Рамштайні». А відсутність на цій зустрічі не лише самого Байдена, але й інших американських високопосадовців (наприклад, держсекретаря Ентоні Блінкена) начебто означає, що «західні спонсори втомилися від України» та воліють зосередитися на «більш нагальних задачах — арабо-ізраїльському конфлікті чи циклоні над Флоридою».

У 13 повідомленнях у різних телеграм-каналах в аналізованому масиві «Мілтон» називали «політичним ураганом», який, за словами коментаторів, «здув плани Зеленського на підтримку у Рамштайні». Читачів переконували, що Президент США Джозеф Байден не летить до Німеччини просто тому, що «змінилася позиція, змінилися плани», а стихійне явище, яке загрожує південним штатам, узагалі може «зруйнувати київський режим». Далі автор каналу з майже 50 тис. підписників розширює аналогію, порівнюючи масштаб можливих політичних наслідків урагану з найбільшою техногенною катастрофою в історії людства: «як “Чорнобиль” став “знаком кінця” для СРСР, так і “Мілтон” ризикує стати “знаком кінця” для США». Тобто власне сам агітпроп визнає, наскільки важливим став цей ураган у контексті загострення передвиборчої боротьби у США, а не лише тлом для критики дії як американського, так і українського президентів.

Автори деяких невеликих анонімних каналів з аудиторією у кількасот підписників мріють про те, наскільки швидко Україна погодиться на переговори з Росією за умови втрати підтримки США:

«Як швидко Зеленський і Ко прибіг би до нас на переговори, якщо реально завтра США здує з лиця Землі? Встиг би капці начепити чи в ЦУМі б докуповував?».

У пропагандистських телеграм-каналах із невеликою аудиторією типовою реакцією на скасування Байденом візиту до Німеччини було знецінювання життя українських солдатів і жителів України. Мовляв, внутрішня політика США має більший пріоритет, а українські військові, які очікують на оголошення нового пакета підтримки та нових постачань зброї — можуть і почекати:

«Для Джо Бідона життя українців менш значущі, ніж власний політичний рейтинг. Микола поки що потерпить в окопчику, а президент США буде піаритися на всіляких оперативних штабах і особистому контролі ситуації».

Така реакція не враховує, що попередні зустрічі у форматі «Рамштайн» відбувалися на рівні міністрів оборони або представників міністерств, а різні програми підтримки України (наприклад, за програмою президентських списань уряду США — Presidential Drawdown Authority, PDA) тривають власне завдяки зусиллям Президента Байдена, який їх продовжив, попри завершення бюджетного року у США, наприкінці вересня. Цей механізм дозволив і після 1 жовтня міністерству оборони США швидко постачати обладнання та зброю з власних запасів на суму майже 6 мільярдів доларів.

Усе потрібно відкласти — до виборів

У іншому телеграм-каналі з аудиторією майже 127 тисяч підписників, пояснюючи причини відмови американських високопосадовців їхати на «Рамштайн», автор почасти вдається до конспірології, мовляв, «самостійних рішень президент США вже не ухвалює», а, «сили, які його контролюють», хочуть перекласти відповідальність за «українську кризу» на ЄС, принаймні до завершення виборчих перегонів у США:

«Ні Джо, ні Блінкена, ні Камалу знову виставляти головними двигунами української кризи американці не хочуть. Нехай до виборів, а то й трохи довше, цю кашу ЄС варить і розсьорбує».

У аналізованій вибірці не було зафіксовано конспірологічних теорій, у яких би пов’язували ураган «Мілтон» із начебто здатністю американського уряду «керувати погодою». Натомість такі теорії розповсюджувалися цього тижня в американських соцмережах. Як повідомляє «Радіо Свобода», у США поширювали дезінформацію, мовляв, уряд США навмисне направив ураган на штати, які переважно підтримують республіканців. Конспірологія спиралася зокрема на твіт конгресвумен Марджорі Тейлор Грін у мережі Х, у якому вона написала: «Так, вони можуть керувати погодою». Досить швидко цю теорію підхопити та почали поширювати прокремлівські російські медіа.

Російський пропагандист Юрій Подоляка з понад трьома мільйонами підписників у телеграмі поширив тезу про нібито навмисне відкладення зустрічі у форматі «Рамштайн» для того, щоб провести її ближче до дня голосування на виборах президента США (5 листопада) та, ймовірно, забезпечити електоральну перевагу для кандидатки від Демократичної партії:

«Захід до виборів у США постарається “тягнути резину”. І або засідання спонсорів режиму Зеленського відбудеться перед самим голосуванням (щоб отримати додаткові голоси), або вже після дня голосування».

Деякі анонімні канали переказували «реакцію» Володимира Зеленського на рішення Байдена не летіти та залишатися з американським народом «у часи випробувань». Проте провели цинічну аналогію між ситуацією підготовки до стихійного лиха та реагування на російський обстріл і влучання у лікарню «Охматдит» 8 липня. У телеграм-каналі з понад 430 тисячами підписників висловлювали здивування, мовляв, «чомусь» тоді Зеленський не перервав закордонний візит, хоча зараз підтримує рішення Байдена не летіти. Президент України дійсно 8 липня відвідав Варшаву, напередодні візиту до Вашингтону, де 9 липня відбувався Саміт НАТО. Підписання безпекової угоди з Польщею, яке відбулося у день далеко не першого масового обстрілу та систематичного ураження цивільної інфраструктури, можна назвати реакцією на російський ракетний терор.

Іншою реакцією пропагандистів на перенесення зустрічі було перебільшення значення та масштабу зустрічі у форматі «Рамштайн» і її «очевидно антиросійського» спрямування. Наприклад, Сергій Марков, ексдепутат Держдуми Росії та політтехнолог, у своєму телеграм-каналі пише, що «головною» 12 жовтня мала стати «закрита» зустріч лідерів США, Британії, Франції, Німеччини:

«Вони мали визначити нову стратегію війни проти Росії. Ескалація? Чи мирні переговори?».

А ураган — це нібито лише привід перенести зустріч, на якій мають вирішити, що нарешті «робити з Росією»: йти на перемовини чи навпаки «підіймати градус ескалації»:

«Зараз ураган у Флориді — як іспит: якщо Байден його провалить, то Гарріс програє вибори. Тому Байден кинув Україну і Рамштайн і вдає, що він керує боротьбою з ураганом. Як ураган закінчиться — всі зберуться на ці зустрічі», — продовжує Марков.

Була і протилежна теза. Читачів анонімного телеграм-каналу на понад 240 тисяч підписників переконували, що Байден просто вибрав ураган як відмовку, а решта європейських лідерів нібито «злякалися» їхати на «Рамштайн», щоб не брати на себе відповідальність за дозвіл бити по території Росії далекобійною зброєю:

«Байдену підвернулася відмовка з ураганом, що наближається до Флориди, хоча на минулі урагани, пожежі та техногенні катастрофи йому було плювати. А решта вирішила, що не хочуть бути крайніми в питанні ударів по Росії, та й “наркофюрер” зі своїми мертвонародженими планами перемог їм сильно набрид».

Дискусії про надання дозволу Україні вражати військові цілі на території Росії західними далекобійними ракетами досі тривають. Проте новий генсек НАТО Марк Рютте сказав, що для такого рішення є всі юридичні підстави, а також воно залежить від волі окремих членів Альянсу — тобто не потребує спеціальної колективної зустрічі. Водночас Україна продовжує завдавати ударів по військових об’єктах у глибині Росії власною зброєю — щодо цього публічних засторог лідери держав-учасниць «Рамштайну» не висловлювали.

Як коментували перенесення другого Саміту миру

Окрім перенесення зустрічі лідерів європейських держав на військовій базі «Рамштайн», у проросійських телеграм-каналах коментували появу новини про перенесення другого Саміту миру. 8 жовтня радниця голови Офісу президента Дар’я Зарівна припустила, що дата проведення другого Глобального саміту миру визначатиметься після завершення всіх консультаційних конференцій. Остання з яких відбудеться 30—31 жовтня у Канаді. 

Проте в анонімних телеграм-каналах уже заздалегідь вирішили, що Зеленський «скасував» проведення другого Мирного саміту тому, що «ніхто не захотів приїхати». У телеграм-каналах деяких російських медіа поширювали думку, що це рішення президент України ухвалив «на фоні розпаду ЗСУ»:

«Офіційно зустріч перенесено на майбутнє. Також Зеленський дав зрозуміти, що не буде вести переговори з Москвою за жодних обставин. Усе це відбувається на тлі розпаду ЗСУ. У цих умовах Зеленський покладається на елітні неонацистські бригади для свого захисту».

Уже згаданий політтехнолог Марков продовжив ідею скасування чи перенесення і зустрічі в рамках «Рамштайну», і другого Глобального саміту миру в коментарі для іншого російського пропагандистського медіа «Московський комсомолець»: «Начальство не приїжджає — сенсу збиратися немає». Мовляв, якщо Україна почала говорити про перенесення, то ніякого саміту не буде, і «“план перемоги” Зеленського впевнено трансформується в “план поразки”».

Українська дипломатія докладає зусиль для пошуку можливостей, щоб мати як засоби досягнення переваги на полі бою, так і переконати союзників у необхідності продовження тиску на Росію. Посол України в Туреччині Василь Боднар говорить, що Україна прагне встигнути провести другий глобальний саміт миру до кінця цього року, за присутності Росії. Проте прямі двосторонні переговори з Москвою на цю мить виключені. Володимир Зеленський продовжує переговори в ЄС із лідерами країн Союзу. Наприклад, 9 жовтня відбулася зустріч у Лондоні з прем’єром Великої Британії та Генсеком НАТО, після якої Президент України повідомив, що опрацювання «плану перемоги» разом із союзниками продовжиться, для створення умов «для завершення війни у справедливий спосіб». У п’ятницю 11 жовтня відбулася зустріч у Берліні та переговори з канцлером Олафом Шольцом і президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Аналітик Аарон Собчак у своїй статті пише, що перенесення «Рамштайну» безумовно розчаровує Володимира Зеленського. Проте підтримка Заходом українських мирних планів залежить від багатьох чинників. Зокрема, від зміни фіскальної політики та формування бюджетів у Франції та Німеччині, а також позиції кандидатки від Демократичної партії Камали Гарріс щодо вступу України в НАТО. Втім, не менш важливим фактором є ситуація на полі бою — темп наступу Росії, а також настрої серед українських військових і цивільного населення.

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить що два тижні

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader