Названо ідеальне закушування до коньяку: запам'ятайте "золоте" правило 4С
Названо ідеальне закушування до коньяку: запам'ятайте "золоте" правило 4С

Названо ідеальне закушування до коньяку: запам'ятайте "золоте" правило 4С

В нашій країні коньяк має велику популярність. Але не кожен українець знає, чим краще його закушувати, щоб не сп'яніти та не зіпсувати смак напою. На Заході існує правило 4С.

З чим п'ють коньяк: правило 4С

Коньяк вважають шляхетним напоєм, тому його не п'ють великими ковтками чи залпом. Важливо навчитися насолоджуватися кожним ковтком, тримаючи напій у роті, щоб повністю відчути смак. Після ковтка коньяку слід вдихнути через ніс, щоб розкрити весь аромат напою.

В Україні коньяк часто закушують лимоном, але це помилка, оскільки кислота фрукту перебиває смак напою. У Франції, де створили технологію приготування коньяку, існує правило 4С:

  • коньяк (cognac);
  • шоколад (chocolate);
  • сигара (cigare);
  • кава (coffee).

Вживання коньяку перетворюється на справжню церемонію: спочатку подають каву, потім коньяк, після кількох ковтків закусують шматочком чорного шоколаду, а потім викурюють сигару.

Що ще подають як закушування до коньяку

В українській традиції на стіл до коньяку зазвичай подають м'ясні страви. Найкращим вибором є тонко нарізані буженина або телятина. П'ятирічний або трирічний коньяк також добре поєднується з червоним м'ясом птиці (індичка, гусак, качка), завдяки легкій кислинці і чудовому балансу фруктових ноток.

Цікаво, що недавно гурмани відкрили нове поєднання смаків: коньяк чудово поєднується з японськими стравами (суші та сашимі). Також до нього добре пасують більшість фруктів та ягід, але вони не повинні бути надто солодкими (гранат, виноград, груші, кисла полуниця).

Чим більша витримка напою, тим солодші фрукти слід обирати. До молодого коньяку добре підійдуть освіжаючі ягоди. Якщо ви хочете подати сирну тарілку, вибирайте благородні сири, особливо дуже тверді, які згладжують ефект обпалювання від напою і підсилюють його післясмак.

Джерело матеріала