Останнє переведення годинників для українців: не забудьте про зимовий час вже скоро
Останнє переведення годинників для українців: не забудьте про зимовий час вже скоро

Останнє переведення годинників для українців: не забудьте про зимовий час вже скоро

2024 року нарешті благання українців було почуто і зупинено вічне кручення стрілок.

Востаннє ми перейдемо на зимовий час через 2 тижні – 27 жовтня – і там і залишимося. До речі, стрілки потрібно крутити на годину тому, а тому спати ми будемо на годину більше.

Переведення годинника, фото: Знай.ua

І все б добре, але з першими труднощами всі ми зіткнемося наступного літа, коли у східних областях світатиме о 3-4 ранку, а о 9-10 ранку буде нестерпна спека, коли всі українці добиратимуться на роботу в транспорті.

Але повенемось до негативних насладків саме переведень годинників.

Переведення годинників двічі на рік порушує біологічні ритми людини, говорить біологиня Ольга Маслова. Система добових ритмів прив’язана до певного режиму, і коли він змінюється – в людини може погіршитися самопочуття. Тобто, якщо наш графік має менше відмінностей у різні дні, організм функціонує краще.

"Наш біологічний годинник має з одного боку свою внутрішню ритміку, а з іншого – орієнтується на добові та сезонні зміни ступеня освітленості та інших параметрів зовні. Найбільш болючим для біологічного годинника є десинхроноз внутрішнього та зовнішнього ритмів, а говорячи більш сленгово – джетлаг. Коли робимо велику різницю в годинах прокидання і вкладання на вихідних і в будні (понад 4 години), або часті переведення стрілок, то даємо організму не дуже приємні сигнали", – пояснює науковиця.

Переведення годинника, фото: Знай.ua

Більш чутливими до переведення часу можуть бути люди із серцево-судинними хворобами. Наслідки переходу також сильніше відчувають люди літнього віку, а малюки навпаки переносять його трохи легше, оскільки витрачають багато часу на сон, говорить Ольга Маслова.

Крім того, перехід на літній час може викликати порушення сну і збільшувати час засинання. Після переведення годинників люди можуть відчувати підвищену тривожність, а також зростає ризик розвитку депресії. Насамперед у тих, хто вже має схильність до психічних розладів.

Раніше ми повідомляли, що стали ближчими до росії, ніж думали: Зеленського просять ветувати закон, який скасував переведення годинників навесні.

Джерело матеріала
loader