У світі реагують на представлений Зеленським план перемоги
У світі реагують на представлений Зеленським план перемоги

У світі реагують на представлений Зеленським план перемоги

У світі реагують на представлений Зеленським план перемоги

Зокрема, на нього відреагували у НАТО та Москві.

Президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді українським парламентарям та громадськості план перемоги, який раніше демонстрував у США та Європі. За його словами, першим пунктом плану є запрошення України в НАТО до закінчення війни.

Генеральний секретар Альянсу Марк Рютте заявив, що "дуже добре" обізнаний з усіма пунктами плану перемоги. За його словами, союзники перебувають у тісному контакті з Україною для того, щоб зʼясувати, які наступні кроки щодо членства Києва в НАТО можна зробити. Він додав, що Альянс обговорює з представниками України план перемоги.

Водночас, як повідомляє "Радіо Свобода", посол США при НАТО Джуліан Сміт на брифінгу заявила, що Альянс перебуває "не на тому етапі, коли йдеться про надання запрошення" Україні приєднатися до НАТО. Проте союзники продовжують контакт з Києвом щодо майбутнього членства в Альянсі.

Своєю чергою аналітик німецького видання BILD Юліан Рьопке зазначив, що пункти плану перемоги навряд чи будуть реалізовані західними партнерами.

"Вступу в НАТО не буде, дозволу на удари вглиб Росії західною зброєю не буде, спільного ППО проти російської авіації не буде. Про повне звільнення країни навіть не згадується. Немає слів", — заявив аналітик.

Як зазначають журналісти AP, включення пункту про запрошення України до НАТО у план перемоги може бути "надто амбітним кроком". Там додали, що підтримка Заходу Києва може зменшитися через війну на Близькому Сході та внутрішніх політичних проблемах. Зокрема, на долю України можуть вплинути американські вибори, адже Вашингтон є найбільшим постачальником військової допомоги.

Журналісти BBC пишуть, що умови Зеленського щодо миру "дедалі більше суперечать ситуації, яка його оточує". Там додають, що у парламенті президент визнав зростаючу втому у своїй країні, яка була також "відбита на його обличчі". 

"Аналітики як в Україні, так і на Заході також припускають, що Білий дім прагне показати, що він хоче уникнути подальшої ескалації з Росією напередодні президентських виборів у США", — зазначили у BBC.

Reuters повідомляє, що на план перемоги відреагував речник Кремля Дмітрій Пєсков. За його словами, план поки рано детально коментувати, але Києву потрібно "протверезіти" і усвідомити "безперспективність політики, яку він проводить". Він вважає, що представлені президентом України пункти нібито є "закамуфльованим" планом США.

Зеленський 16 жовтня представив у ВРУ план перемоги України, що складається з п'яти пунктів та трьох засекречених додатків. Пункти, доступні громадськості, передбачають вступ України до НАТО, розміщення в Україні комплексного неядерного пакета стримування, посилення санкцій проти РФ та перспективи використання військового потенціалу України для зміцнення НАТО в майбутньому.

При цьому засекречені доповнення отримали лідери Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини. Зокрема, секретні додатки є до оборонного та економічного пунктів, а також до пункту стримування, і до них мають доступ ті партнери, які мають відповідний потенціал допомоги.

Джерело матеріала
loader
loader