Потураєв розповів про непрості переговори з Мінфіном щодо грошей на підтримку книговидавців
Потураєв розповів про непрості переговори з Мінфіном щодо грошей на підтримку книговидавців

Потураєв розповів про непрості переговори з Мінфіном щодо грошей на підтримку книговидавців

Переговори з Міністерством фінансів щодо закладення в бюджет на наступний рік близько 300 млн грн на підтримку книговидавництва і книгорозповсюдження тривають.

Про це сказав у коментарі журналістам у Харкові перед виїзним засіданням Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики його голова Микита Потураєв, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми в непростих перемовинах з Міністерством фінансів. І міністр (культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький, – ред.), і ми як члени комітету постійно кажемо, що маємо забезпечити на тому рівні, який вважаємо насправді мінімальним, українське книговидання ... на виконання тих законів, які ми вже прийняли: і про підтримку книгорозповсюдження, і про книжкові сертифікати. Я сподіваюся, що ми зможемо вийти на реалістичну цифру – десь 300 мільйонів на наступний рік – до того, що було закладено, бо там зовсім незначна цифра”, – сказав Потураєв.

Він додав, що військові пріоритети зараз, звісно, є найважливішими, однак книгодрукуванням не можна нехтувати.

“Будемо пояснювати. Це складний процес. Воєнний бюджет - це завжди важкі рішення. Подивимося за підсумками другого читання. Я сподіваюся, що певні кошти будуть передбачені”, – сказав Потураєв.

На думку народного депутата і ексголови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, йдеться про кошти, які “держава точно собі може дозволити”.

“Інструменти, які передбачені законом і мають бути втілені. Минає рік і реалізація, на жаль, поставлена на паузу”, – зазначив він

Як повідомлялося, 17 червня Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг. 

Він передбачає надання сертифікату в Дії на суму 908 грн для людей, які досягли повноліття з 1 січня 2024 року.

Однак, за інформацією в.о. директорки Українського інституту книги Олександри Коваль, порядок надання сертифікату досі погоджується Міністерством фінансів.

Джерело матеріала
loader