Деякі люди можуть бачити кольори, невидимі для інших людей: чому так відбувається
Деякі люди можуть бачити кольори, невидимі для інших людей: чому так відбувається

Деякі люди можуть бачити кольори, невидимі для інших людей: чому так відбувається

Генетична мутація дає змогу невеликій кількості людей бачити приблизно в 10 разів більше кольорів, ніж іншим людям.

Дальтонізм є доволі поширеним захворюванням, яке можна виявити у приблизно одного з 12 чоловіків та однієї з 200 жінок у всьому світі. Набагато рідкіснішим захворюванням є тетрахроматія. Це повна протилежність дальтонізму, адже тетрахромати можуть бачити кольори, які для більшості людей залишаються невидимими, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Середньостатистична людина може побачити приблизно мільйон відтінків кольору. Вважається, що люди з тетрахроматією можуть побачити 100 мільйонів відтінків кольору, хоча дослідження цього захворювання все ще перебувають на ранніх стадіях.

Як і дальтонізм, тетрахроматия є генетичною мутацією. Більшість людей мають три колбочки в кожному оці, які допомагають розрізняти різні відтінки в колірному спектрі. У дальтоніків є дві колбочки, а в тетрахроматів — чотири. Учені вважають, що люди з такою генетичною мутацією найкраще бачать більше відтінків помаранчевого кольору.

Вважається, що кілька відсотків людей можуть бути тетрахроматами. Але не всі люди з цією генетичною мутацією можуть бачити набагато більше відтінків кольору, ніж інші. Учені вважають, що все залежить від того, чи має додаткова колбочка в оці інше налаштування частоти порівняно з іншими колбочками, і чи є четвертий колірний канал, який дає змогу мозку опрацьовувати збільшену колірну інформацію.

Про тетрахроматию відомо відносно мало. Незрозуміло, наскільки сильно насправді поширене це захворювання і як воно впливає на зір. Вважається, що люди зі слабкою тетрахроматиєю можуть трохи краще, ніж середньостатистична людина, розрізняти відтінки кольору, а люди із сильною тетрахроматиєю можуть бачити кольори, невидимі для більшості людей.

Наразі не існує надійного методу тестування, щоб визначити тетрахроматию. Учені використовують ДНК-тестування для виявлення генетичної мутації, яка може спричинити це захворювання. Але цього недостатньо для підтвердження наявності тетрахроматиї. Для цього потрібне тестування з використанням високоспеціалізованих технологій.

Варто нагадати, що те, як люди розпізнають кольори, може відрізнятися від людини до людини, навіть серед тих, у кого в оці три колбочки. Сприйняття кольору визначається не тільки тим, що бачить людина, а й тим, як мозок інтерпретує ці кольори. Тому деякі люди вважають, що бачать, наприклад, синій колір, а інші — зелений.

Також Фокус писав про те, що лікар відкрив таємницю роботи мозку при безсонні. Британський професор порадив застосувати для швидкого засинання метод когнітивного перетасування. Метод допоможе відключитися від думок про минулий день, але може стати причиною появи дивовижних і несподіваних сновидінь.

Як уже писав Фокус, популярний напій підтвердив свою користь для серця. Коли мова заходить про найпопулярніші напої, багато досліджень діляться на два табори, одні з яких вихваляють їхні переваги, а інші говорять про недоліки. Нове дослідження вчених поставило крапку в одній з таких суперечок науки.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я захворювання
Джерело матеріала
loader