На конференції в Ризі обговорили пункт Формули миру, присвячений територіальній цілісності України
На конференції в Ризі обговорили пункт Формули миру, присвячений територіальній цілісності України

На конференції в Ризі обговорили пункт Формули миру, присвячений територіальній цілісності України

У столиці Латвії у продовження Саміту миру відбулася тематична конференція, присвячена п’ятому пункту Формули миру «Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку».

Про це повідомили в Офісі Президента, передає Укрінформ.

Організаторами конференції, крім України, стали Аргентина та Естонія – співголови робочої групи з реалізації цього пункту, а також Латвія як сторона, що приймає захід.

Участь у заході особисто та в режимі відеозв’язку взяли представники 61 країни й організації. Україну в Латвії представив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, онлайн із Києва долучилися керівник ОП Андрій Єрмак, його заступник Ігор Жовква та радники Дарія Зарівна й Олександр Бевз.

Єрмак зазначив, що напад Росії на Україну є першою колоніальною війною ХХІ століття, а єдиний спосіб не допустити подібного в майбутньому – відновити систему міжнародних відносин, засновану на Статуті ООН.

Агресія Росії, як зауважив керівник ОП, виявила глибокі тріщини у фундаменті міжнародної безпеки й оголила нездатність ООН ефективно реагувати на обурливі порушення її ж власного Статуту.

«Постійний член Ради Безпеки став агресором. Це підриває базові принципи Організації», – наголосив Єрмак.

На конференції в Ризі обговорили пункт Формули миру, присвячений територіальній цілісності України - Фото 1

Він указав, що «кроки для відновлення справедливості та запобігання ескалації – це повне та безумовне виведення російських військ з усієї території України, скасування незаконних рішень щодо анексії українських земель, демілітаризація та деокупація Запорізької АЕС, відновлення свободи судноплавства в Чорному та Азовському морях».

Зі свого боку Стефанчук заявив, що для імплементації п’ятого пункту Формули миру потрібна насамперед реформа Ради Безпеки ООН. Зокрема, необхідно не допускати зловживання правом вето, посилити роль Міжнародного суду та розробити систему заходів для запобігання агресії й ескалації конфліктів.

«Неможливо знайти країну, яка більше за Україну хотіла б покласти край цій війні. Але не заморозити її, а мати змістовний мир. І мир може бути досягнутий лише тоді, коли російські військові покинуть територію України», – акцентував Голова ВР.

Спікерка Саейми Латвійської Республіки Дайга Мієріня зазначила, що керівництво Росії повинне відповісти за злочин агресії проти України, а світ має забезпечити справедливість для її жертв і посилити заборону Статуту ООН на застосування сили.

Вона додала, що без повного відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом, та встановлення справедливості не може бути міцного миру і безпеки у світі.

Президент Рійгікогу Естонії Лаурі Гуссар заявив, що його країна підтримує українську Формулу миру, всеосяжний, справедливий та міцний мир на основі принципів Статуту ООН і міжнародного права, а також представлений Президентом Володимиром Зеленським План перемоги.

Голова естонського парламенту переконаний, що потрібна нова структура, яка запобігла б повторенню таких актів агресії у майбутньому.

Член Палати депутатів Національного конгресу Аргентини Даміан Арабія запевнив, що його країна підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, а також повноцінну реалізацію Статуту ООН як основоположного документа міжнародного права.

Текст спільного комюніке оприлюднений на сайті ОП.

Зазначається, що ця конференція стала сьомою з тих, які проводять у продовження першого Саміту миру. Результатом кожного такого заходу є спільне комюніке.

Після конференцій на основі всіх десяти пунктів Формули миру будуть сформовані пропозиції до другого Саміту миру.

Як повідомляв Укрінформ, 15-16 червня у швейцарському місті Бюргеншток пройшов перший Саміт миру, участь у якому взяли 92 країни й вісім міжнародних організацій. Усі учасники саміту підтримали територіальну цілісність України.

Фото: ОП

Джерело матеріала
loader