На які свята та дні тижня скоюється найбільше самогубств
На які свята та дні тижня скоюється найбільше самогубств

На які свята та дні тижня скоюється найбільше самогубств

Тягар самогубств

Згідно з доповіддю Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2019 році відбулося понад 700 тисяч самогубств, що склало приблизно 1,3 відсотка від усіх випадків передчасної смерті. Це число перевищило кількість смертей від таких захворювань, як малярія, ВІЛ/СНІД та рак молочної залози.

Експерти в галузі суїцидології давно б'ють на сполох, що самогубства становлять серйозну загрозу для громадського здоров'я. Тому дуже важливо розробити ефективні заходи для їхнього запобігання, і тут на допомогу приходить статистика. Дослідники попередніх робіт показали, що ризик самогубств збільшується в певні дні тижня, хоча дані про зв'язок зі святковими днями були суперечливими та обмежувалися невеликими регіонами.

Нове дослідження самогубств

Міжнародна група фахівців у галузі суїцидології вивчила прогалини в попередніх дослідженнях. Вони проаналізували дані з Multi-city Multi-country Collaborative Research Network, де фіксувалися випадки суїциду, щоб визначити, в які святкові дні найчастіше відбуваються спроби самогубства. Їхні відкриття були опубліковані в журналі The BMJ.

Вчені дослідили понад 1,7 мільйона випадків самогубства, зафіксованих з 1971 по 2019 рік у 740 містах 26 країн. У цей період найбільша кількість самогубств спостерігалася в Південній Кореї та Японії, а також у країнах Південної Африки та Естонії, тоді як на Філіппінах, у Бразилії, Мексиці та Парагваї цей показник був найнижчим. Чоловіки частіше вчиняли самогубства, і в основному у віці до 64 років.

Коли найчастіше стаються самогубства

За результатами аналізу, у понеділок ризик суїциду збільшувався, складаючи 15 – 18% від загальної кількості випадків, порівняно з іншими днями. Проте дані про вихідні виявилися суперечливими. У Північній Америці, Азії та Європі ризик був мінімальним у суботу або неділю, але в Південній і Центральній Америці, Фінляндії та Південній Африці, навпаки, зростав.

У святкові дні пік самогубств припадав на Новий рік, особливо серед чоловіків. На Різдво спостерігалося незначне підвищення в Центральній і Південній Америці та Південній Африці, тоді як у Північній Америці та Європі цей показник знижувався.

У країнах Східної Азії, що святкують місячний Новий рік (Китай, Південна Корея та Тайвань), низький рівень суїцидів був відзначений лише в Південній Кореї. Дослідники пов'язують збільшення числа самогубств у понеділок і на Новий рік з психологічним стресом на роботі та високим споживанням алкоголю у святкові та вихідні дні. Однак вони підкреслюють необхідність подальших досліджень для глибшого розуміння цього фактора.

Теги за темою
Психологія
Джерело матеріала
loader
loader