В Україні росте попит на нетрадиційні види капусти: броколі, цвітну, брюссельську
В Україні росте попит на нетрадиційні види капусти: броколі, цвітну, брюссельську

В Україні росте попит на нетрадиційні види капусти: броколі, цвітну, брюссельську

Чому інші види капусти теж стали популярні

Зазвичай на ринках України традиційно домінує білоголова капуста. Однак у цьому сезоні ситуація дещо інша: зростає попит на інші види капусти, такі як цвітна, броколі, брюссельська та савойська, передає 24 Канал.

Частка цих різновидів залишається значно меншою порівняно з білоголовою, однак їх популярність зростає завдяки здоровому харчуванню та збільшенню попиту в закладах громадського харчування,
– говорить керівниця відділу маркетингу львівського гуртового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович.

Найпопулярніші різновиди капусти нині – це:

  • цвітна, яка стабільно популярна завдяки своїм корисним властивостям;
  • броколі демонструє найбільший попит серед усіх нетрадиційних видів капусти через популярність в дієтичних раціонах;
  • савойська популярна серед любителів кулінарних експериментів та брюссельська - має стабільний попит у спеціалізованих магазинах та ресторанах.

Важливо! Білоголова капуста все ще займає понад 75% ринку капусти в Україні, тоді як інші види складають близько 25%, хоча ця частка поступово зростає. Броколі та цвітна капуста мають найбільший внесок серед цих різновидів.

Ціни на всі види капусти виросли в порівнянні з минулим сезоном. Білоголова капуста подорожчала більш ніж втричі, але зростання цін для броколі та цвітної капусти відзначено на рівні 20 – 25%. Це частково пов'язано з високими виробничими витратами, а також зі збільшенням попиту на ці види капусти в дієтичному харчуванні.

Білоголова капуста на оптовому ринку "Шувар" нині коштує в середньому 21 гривню за кілограм, минулого року ціна була 5,8 гривні за кілограм. Вартість броколі в середньому 105 гривень за кілограм, минулого року ціна була 77,5 гривні за кілограм, савойської капусти 35 гривень за кілограм, минулого року 22,5 гривні за кілограм.

До факторів впливу на збільшення попиту належать:

  • Кліматичні умови. Спека влітку вплинула на врожайність, зокрема білоголової капусти, що призвело до зростання цін.
  • Збільшення вартості енергії та логістики. Це вплинуло на всі види капусти, особливо ті, що потребують контролю температури під час зберігання та транспортування.
  • Попит на здорове харчування. Зростання популярності дієт з низьким вмістом вуглеводів підвищило попит на броколі та цвітну капусту.
  • Імпорт. Капуста в Україні переважно вітчизняна, однак зростає імпорт броколі та цвітної капусти, оскільки попит на ці види перевищує місцеве виробництво.
Джерело матеріала
loader