Зеленський відмовився запрошувати генсека ООН до Києва, – AFP
Зеленський відмовився запрошувати генсека ООН до Києва, – AFP

Зеленський відмовився запрошувати генсека ООН до Києва, – AFP

Зеленський відмовився запрошувати генсека ООН до Києва, – AFP - Фото 1

Президент Володимир Зеленський відхилив візит Антоніу Гутерріша до України через участь генсека ООН у саміті БРІКС, який відбувається на території Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AFP.

На саміті БРІКС, організованому Росією в Казані, Гутерріш 24 жовтня закликав до “справедливого світу” в Україні та у своїй промові перед Володимиром Путіним покласти край більш ніж дворічній війні.

Однак його участь у зустрічі 20 світових лідерів, включаючи голову КНР Сі Цзіньпіна та прем’єр-міністра Індії Нарендру Моді, – найбільший дипломатичний захід у Росії з того часу, як Путін вторгся Україну в лютому 2022 року, – викликав гнів у Києві.

“Після Казані (Гутерріш) хотів приїхати в Україну, але президент не підтвердив його візит. Тому Гутерріша тут не буде, зокрема, через приниження здорового глузду та міжнародного права в Казані”, – сказало високопоставлене джерело в адміністрації президента України.

У ході переговорів із Путіним у Казані Гутерріш знову заявив, що “російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права”, йдеться у заяві ООН.

Напередодні двосторонніх переговорів МЗС України розкритикувало рішення Гутерріша відвідати Казань і вказав на те, що він не був присутній на мирному саміті, організованому Україною у Швейцарії у червні.

“Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише завдає шкоди репутації ООН”, – йдеться у заяві.

Tweet
Джерело матеріала
loader
loader