Перехід на зимовий час: як це впливає на здоровʼя та чи можна зменшити негативний вплив
Перехід на зимовий час: як це впливає на здоровʼя та чи можна зменшити негативний вплив

Перехід на зимовий час: як це впливає на здоровʼя та чи можна зменшити негативний вплив

Хоча більшість з нас радіє додаткові годину сну, система переведення годинників двічі на рік може викликати проблеми зі здоров'ям, пов'язані зі зміною режиму сну та адаптацією до темних вечорів, інформує 24 Канал. Крім того, деякі дослідження показали, що це порушує природні цикли сну організму, а це може вплинути як на фізичне, так і на психічне здоров'я.

Як переведення годинників впливає на фізичне здоров'я

Людський мозок має біологічний годинник, також відомий як циркадний ритм, який працює за 24-годинним циклом.

Незалежно від того, чи ми отримуємо додаткову годину або втрачаємо годину сну, це порушує цикл, і деяким людям може бути важко повернутися до нормального графіка. Порушення сну також може потенційно призвести до підвищення ризику серцево-судинних захворювань.

Дослідження 2019 року, проведене вченими з Гарвардської медичної школи та Массачусетської лікарні, вивчало вплив дефіциту сну на серцеві захворювання у мишей. Воно показало, що через 16 тижнів у мишей з порушеним циклом сну розвинулися більші артеріальні бляшки порівняно з мишами з нормальним режимом сну.

У мишей з дефіцитом сну також був удвічі вищий рівень певних білих кров'яних клітин у крові та нижча кількість гіпокретину – гормону, який відіграє ключову роль у регулюванні станів сну та неспання.

Втрата години сну під час переведення годинників навесні пов'язана зі збільшенням кількості інфарктів та інсультів. У США лікарні повідомляють про 24% сплеск звернень з приводу серцевих нападів щороку в понеділок після переведення годинників на годину вперед.

Дослідження також показали, що в холодні місяці збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод при переведенні годинників на зимовий час, оскільки водії адаптуються до зміни часу.

Згідно з даними страхової компанії Zurich Insurance, у листопаді водії частіше потрапляють у ДТП між 16:00 та 19:00, оскільки вечори стають темнішими раніше. Після переведення годинників компанія відзначила збільшення кількості ДТП на 10 – 15% у цей період.

Вплив на психічне здоровʼя

Коли восени стрілки годинника переводять на годину назад, ми отримуємо додаткову годину світлового дня вранці – однак це триває лише кілька тижнів, перш ніж дні стають коротшими, а схід сонця – все пізнішим і пізнішим. У найкоротший день року, 21 або 22 грудня, українці мають менш ніж 8 годин сонячного світла.

Збільшення тривалості темного часу доби може призвести до погіршення настрою і депресії у деяких людей, а також до втоми, болю в м'язах і ослаблення кісток через брак вітаміну D, який ми отримуємо під впливом сонячного світла.

Як зменшити негативний вплив

  • За кілька днів перед переходом постарайтеся заздалегідь пристосувати свій графік до нового часу, поступово зменшуючи або збільшуючи кількість сну.
  • Постарайтеся мінімізувати використання електронних пристроїв перед сном. Комп’ютери та телефони можуть заважати засипанню. Синє світло, яке випромінюється екраном, може порушити циркадний ритм. Намагайтеся не використовувати їх за кілька годин перед сном.
  • Покращуйте свій сон і загальний стан здоров’я, займаючись спортом щодня.
  • Увечері їжте лише легку їжу та не пийте алкоголь або кофеїн перед сном.
  • Зниження стресу та покращення психічного здоров’я можна досягти за допомогою методів релаксації.

На наше фізичне та психічне здоров'я може вплинути перехід на зимовий час. Попри це, ми можемо зменшити негативні наслідки цієї зміни та підтримувати наше здоров’я протягом цього періоду.

Джерело матеріала
loader