Перемога чи поразка у війні: західні аналітики оцінили перспективи України у 2025 році
Перемога чи поразка у війні: західні аналітики оцінили перспективи України у 2025 році

Перемога чи поразка у війні: західні аналітики оцінили перспективи України у 2025 році

Провідні американські аналітики застерігають, що без суттєвих змін у стратегії ведення війни Україна може зазнати поразки у 2025 році.

Про це йдеться у нових аналітичних матеріалах від впливових західних аналітиків.

За словами Дага Лівермора, віцепрезидента Асоціації спеціальних операцій Америки, у публікації для Центру аналізу європейської політики (CEPA), він зазначив, що Україна зараз перебуває під значним тиском через постійне просування російських військ у кількох регіонах. Експерт наголошує, що попередній "план перемоги" не досяг своєї головної мети – забезпечення стабільної підтримки Заходу.

Серед головних викликів для України експерти називають невичерпні людські ресурси Росії, включаючи найманців з різних країн, та дефіцит озброєння. Для подолання цих проблем пропонується низка конкретних кроків:

  • Зниження мінімального віку мобілізації до 21-22 років
  • Поширення призову на українських біженців за кордоном
  • Зняття обмежень щодо використання західної зброї проти цілей на території РФ
  • Посилення військового навчання та санкційного тиску
  • Зміцнення східного флангу НАТО

Аналітики Brookings Institution також порушують питання про можливість пошуку альтернативних шляхів врегулювання конфлікту, включаючи потенційне перемир'я зі збереженням можливості повернення територій у майбутньому.

Війна Росії проти України. ЗСУ
Війна Росії проти України. ЗСУ

Експерти попереджають, що західна допомога не може тривати безкінечно, і майбутня підтримка може зосередитися переважно на оборонних озброєннях.

Водночас президент України Володимир Зеленський залишається оптимістичним, заявляючи про можливість завершення війни перемогою України вже у 2025 році. Натомість президент РФ Володимир Путін виключає будь-які поступки у мирних переговорах.

Американська історикиня Енн Епплбаум у своїй статті для The Atlantic наголошує на єдиному можливому шляху завершення війни – Росія має припинити бойові дії.

Джерело матеріала
loader