Перед Новим роком українці купують шампанське на свято. І різноманітність пляшок може збити з пантелику недоствідченого покупця.
Щоб вибрати дійсно якісний продукт, потрібно звертати увагу на певні деталі. Насамперед, варіанти зберігання, спосіб виробництва, смак і склад.
Етикетка: на що звернути увагу
Саме на етикетці можна знайти основну інформацію про напій, зокрема, його виробника, походження, вміст спирту, обсяг ємності і кількість цукру. На задній частині пляшки є контретикетка, де можна також знайти відомості про склад продукту. Пам'ятайте, що в ньому не повинно бути барвників, ароматизаторів чи інших добавок.
Тут же ви зможете прочитати, де виробили шампанське (країна, регіон), а також побачите буквенно-числовий код, який є реєстраційним номером виробника.
Шампанське чи ігристе вино
Про це мало хто знає, але між цими напоями є певна різниця. Будь-яке шампанське — це ігристе вино, але не все ігристе вино є шампанським. Справжнє шампанське виготовляють за суворими стандартами лише з певних сортів винограду, який росте в регіоні Шампань у Франції. А всі вина з бульбашками, які виготовлені в інших регіонах чи країнах, є просто ігристими.
Для виробництва шампанського використовують тільки три сорти винограду: шардоне, піно меньє і піно нуар. А ось для ігристих вин набагато більше.
За яким способом виробництва виготовляють
За класичним способом виробництва шампанське виготовляють за допомогою вторинної ферментизації у пляшці. Саме завдяки їй напій отримує властивий лише йому смак, аромат та має бульбашки.
Інколи на етикетці можна побачити, що напій створено методом Шарма. Це спрощений спосіб виробництва, який відрізняється тим, що вторинне бродіння відбувається не в пляшці, а в резервуарах.
Рівень солоду
Визначається за кількість цукру. За цим показником шампанське можна розділити на кілька видів:
- Brut Nature — найсухіший тип напою, містить до 3 г цукру на 1 л;
- Extra Brut — до 6 г цукру на 1 літр;
- Brut (найпопулярніший тип) — сухий напій, але вже з натяком на деякий солод, містить до 12 грамів цукру на 1 літр;
- Extra Dry — солодший напій, вже відчувається м'якість, цукор – від 12 до 17 грамів;
- Dry — напівсолодке, від 17 до 32 г цукру;
- Demi-Sec — солодке шампанське, містить від 32 до 50 г цукру;
- Doux – найсолодше шампанське, понад 50 г цукру.
Пробка і пляшка
За рекомендацією експертів, краще віддавати перевагу напоям, які розлиті в темні пляшки, тому що вони краще захищені від впливу світла. А ось пробку вибирайте кіркову, адже вона сприяє мікрооксигенації шампанського. Тобто пробка не пропускає в пляшку кисень, а, навпаки, повільно його звільняє.
Завдяки мікрооксигенації напій дозріває більш ефективно, збагачується ароматами і смаками, які властиві лише йому.
Вартість
Звичайно, чим дешевше шампанське, тим воно менш якісне. Тому, якщо ви хочете насолодитися на Новий рік дійсно вишуканим напоєм, доведеться не економити.
Пам'ятайте, що хороше шампанське не може бути дешевим, адже на його виробництво витрачаються великі фінансові ресурси. Під час виготовлення дешевих напоїв використовують прискорені методи виробництва, наприклад, газування, що погіршує смак продукту. Часто недорогий товар має надмірну кислотність і різкий запах, які зовсім не характерні для шампанського.