Євген Клопотенко поділився історією свого найкращого Різдва та рецептом святкового калача
Євген Клопотенко поділився історією свого найкращого Різдва та рецептом святкового калача

Євген Клопотенко поділився історією свого найкращого Різдва та рецептом святкового калача

Попри це, редакція 24 Каналу продовжує публікувати матеріали у рамках спецпроєкту "До зустрічі на Різдво". Історією свого найкращого святкування поділився відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.

За словами Клопотенка, його найкраще Різдво було два роки тому. Тоді шеф-кухар поїхав у село Криворівня Івано-Франківської області та вперше відсвяткував його з усіма українськими традиціями й правилами.

Ходив до місцевої церкви, вчив і співав колядки, знайомився з обрядовою та традиційною їжею. Це було так атмосферно. Тоді я вперше скуштував холодні голубці з пшоном, а також – пісний борщ із вушками. Там я відкрив для себе святковий калач. Бо в моїй родині ніколи не готували різдвяний хліб,
– розповів Євген.

Євген Клопотенко зазначив, що хотів знайти все, що змінить його радянські погляди.

І саме це Різдво допомогло мені переосмислити своє ставлення до української культури й показало, якою красивою, наповненою та цікавою вона може бути,
– поділився шеф-кухар.

Кухар Євген Клопотенко

Євген Клопотенко / Фото з інстаграму шеф-кухаря

Євген Клопотенко поділився рецептом калача

Інгредієнти

  • 150 мілілітрів молока;
  • 150 мілілітрів сироватки 0,09% жиру;
  • 15 грамів дріжджів;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 1 столова ложка борошна для опари (з загальної маси борошна);
  • 1 яйце;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 столова ложка олії;
  • 35 грамів масла;
  • 530 грамів борошна;
  • 1 жовток для змащування.

Приготування

  • Крок 1

Закипʼятіть 150 мілілітрів молока та 150 мілілітрів сироватки, змішайте та охолодіть до 36-37 градусів. У миску викладіть 15 грамів дріжджів і 1 чайну ложку цукру, влийте молоко та сироватку, додайте 1 столову ложку борошна з загальної маси борошна (530 грамів) та перемішайте. Дайте опарі підійти 30 хвилин.

  • Крок 2

Додайте в опару яйце, 1 чайну ложку солі, 1 столову ложку олії та 35 грамів розтопленого масла.

  • Крок 3

Всипте решту борошна та замісіть однорідне тісто. Борошна може піти трохи більше (десь на 1-2 столові ложки), все залежить від вологості борошна. Вимішуйте тісто близько 5 хвилин, потім накрийте рушником і дайте підійти 1 годину. Воно має вирости в 3-4 рази.

  • Крок 4

Викладіть готове тісто на стіл і розділіть на 2 частини. Розкачайте їх у джгути довжиною близько 70 сантиметрів (довгі ковбаски).

  • Крок 5

Закрутіть обидва джгути разом у косу.

  • Крок 6

Зʼєднайте кінці коси, щоб вийшло коло, перекладіть калач на застелену пергаментом круглу залізну форму діаметром 27 сантиметрів та дайте підійти ще 15-20 хвилин. У цей час розігрійте духовку до 180 градусів.

  • Крок 7

Змастіть калач жовтком і випікайте 30-35 хвилин при 180 градусах.

Теги за темою
Різдво
Джерело матеріала
loader