Викиньте з кухні негайно: яке кухонне приладдя "краде" ваше здоров'я
Викиньте з кухні негайно: яке кухонне приладдя "краде" ваше здоров'я

Викиньте з кухні негайно: яке кухонне приладдя "краде" ваше здоров'я

Нове дослідження виявило, що чорний пластик, виготовлений із перероблених електронних відходів, може містити шкідливі хімікати, які під впливом високих температур потрапляють у їжу, передає 24 Канал.

Чим шкодить чорний пластик

Зокрема, у 85% проаналізованих виробів (таких як ложки, лопатки, черпаки та харчові контейнери) виявили бромовані й фосфорорганічні антипірени — речовини, що зазвичай використовуються в електроніці для уповільнення займання. Ці сполуки пов'язані з ризиками для здоров'я, зокрема можуть негативно впливати на гормональну систему й спричиняти хронічні захворювання.

"Тепло посилює виділення токсичних речовин із пластику в їжу", — зазначає Меган Лю, співавторка дослідження.

Що робити з чорним пластиком

Експерти закликають уникати використання чорного пластику на кухні. Джудіт Енк, ексспівробітниця Агентства з охорони навколишнього середовища США, рекомендує позбутися таких предметів і не здавати їх на переробку. Причина в тому, що більшість підприємств не мають технологій для ефективної переробки цього матеріалу, і він зазвичай опиняється на звалищі.

Викиньте з кухні негайно: яке кухонне приладдя "краде" ваше здоров'я - Фото 1
Чорні пластикові кухонні прибори не варто використовувати / Фото unsplash

Чим замінити чорний пластик

Попри популярність пластику через його зручність, існує безліч альтернатив для безпечного використання на кухні:

  • Дерев'яні ложки, лопатки. Однак їх не слід мити в посудомийній машині, а для тривалого використання варто періодично змащувати маслом.
  • Нержавіюча сталь. Міцний і простий у догляді матеріал, який можна безпечно мити в посудомийній машині.
  • Силікон. Підходить для роботи з тістом чи очищення посуду. Силікон витримує високі температури, однак експерти продовжують досліджувати його потенційні ризики.
  • Скляні контейнери. Оптимальний вибір для зберігання їжі, особливо гарячих страв.
Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader