Переходячи на правильне харчування, багато хто відразу відмовляється від солодощів. Однак саме тому виникають зриви та неконтрольоване переїдання десертами.
Дієтологиня Олеся Добрянська пояснює, що різка заборона ласощів може спричинити стрес та тривожні стани.
Адже для людини, яка звикла до них, це рівноцінно покаранню. Тому замість користі відмова від улюблених страв стає тягарем.
У той же час вона радить дотримуватися кількох правил:
- Є солодощі наприкінці їди, коли з'їли основне;
- Розподіляти ласощі на порції, а чи не з'їдати відразу все;
- Не купувати багато солодощів, щоб уникнути переїдання;
- Урізноманітнити раціон цікавими стравами та спеціями;
- Дотримуватись норми до 10% калорійності раціону з десертів.
"Можна все, головне, дотримуватися балансу", - заявляє вона.
Наприклад, якщо ваша добова калорійність – 1800 ккал, то на солодощі має припадати не більше 180 ккал.
Звісно, це усереднені рекомендації. Слід враховувати індивідуальні особливості організму та змінювати навички поступово, без радикальних обмежень.
Отже, повністю виключати солодощі з раціону не варто. Краще навчитися їсти їх помірно та в комплексі корисних страв.
Раніше ми повідомляли, що обіймаєтеся і тому не одужуєш: помилки українців при лікуванні ГРВІ.