Чому корисно споживати різнобарвні овочі та фрукти
Чому корисно споживати різнобарвні овочі та фрукти

Чому корисно споживати різнобарвні овочі та фрукти

Різнобарвні овочі та фрукти — це не лише яскраве доповнення до вашого столу, але й важливе джерело вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Збалансоване харчування, яке включає різні кольори продуктів, сприяє зміцненню здоров’я та профілактиці багатьох захворювань. Про користь кольорового харчування та особливості кожної групи овочів і фруктів, - у статті Коротко про.

Здорове харчування

Здорове харчування є основою для підтримки енергії, гарного самопочуття та міцного імунітету. Вживання різнобарвних овочів та фруктів забезпечує організм необхідними нутрієнтами, знижує ризик серцево-судинних захворювань, діабету, ожиріння та інших хвороб. Крім того, воно позитивно впливає на зовнішній вигляд, зокрема, стан шкіри, волосся та нігтів.

Переваги кольорового харчування

Експерти наголошують: кожен колір овочів і фруктів відповідає за певні корисні властивості. Наприклад, червоні продукти багаті на лікопін, який захищає серце, зелені — на хлорофіл та фолієву кислоту, що підтримують імунітет, а помаранчеві — на бета-каротин, корисний для зору. Тому “їсти веселку” — це простий спосіб забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами.

Червоні овочі та фрукти: переваги та недоліки

Червоні овочі та фрукти, такі як помідори, вишні, полуниця, гранати, багаті антиоксидантами, зокрема лікопіном та антоціанами. Вони підтримують роботу серця, знижують ризик розвитку раку та уповільнюють старіння клітин. Однак надмірне споживання деяких із них, наприклад, червоних цитрусових, може викликати алергію.

Здорове харчування передбачає вживання різних овочів та фруктів. Фото: pexels.com

Зелені овочі та фрукти: переваги й недоліки

Зелені овочі, такі як броколі, шпинат, авокадо, містять велику кількість вітаміну К, магнію та хлорофілу. Вони покращують обмін речовин, сприяють здоров’ю кісток та очищенню організму від токсинів. Водночас у людей із чутливим шлунком деякі зелені овочі, наприклад, капуста, можуть викликати здуття. Крім того, обережно треба споживати шпинат, запевняє лікарка-дієтологиня, ендокринологиня Наталія Самойленко.

- У шпинаті багато щавлевої кислоти та антиоксидантів. І вони стають менш активні навіть невеликої термообробки. Нам потрібно багато шпинату, бо він містить дуже корисні речовини – це і залізо, і фолієва кислота, вітаміни групи В і С. оскільки велика кількість цих речовин сильно реагують на термообробку, то вона повинна бути невеликої температури та бажано недовго, - вважає експертка.

Помаранчеві та жовті овочі та фрукти: переваги та недоліки

Ця група включає моркву, гарбуз, манго, апельсини, які є джерелом вітаміну А та бета-каротину. Вони зміцнюють імунітет, покращують зір і сприяють здоровій шкірі. Проте надмірне споживання може призвести до гіпервітамінозу, що проявляється у вигляді сухості шкіри або змін кольору долонь.

Фіолетові овочі та фрукти: переваги та недоліки

Фіолетові продукти, такі як баклажани, чорниця, смородина, багаті на антоціани — потужні антиоксиданти, що підтримують роботу мозку, покращують пам’ять та зменшують ризик інсультів. Їхній недолік полягає у високому вмісті природних кислот, які можуть подразнювати слизову оболонку шлунка у чутливих людей.

За словами Самойленко, під час споживання овочів також важливо пам’ятати, що одні овочі та фрукти краще їсти у сирому вигляді, а інші – після термічної обробки. До останніх вона віднесла шпинат, гарбуз та баклажани. Інакше замість користі можна завдати організму шкоди. 

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader