Навіть сир скорочує життя: вчені дослідили фактори, які наближають нас до смерті
Навіть сир скорочує життя: вчені дослідили фактори, які наближають нас до смерті

Навіть сир скорочує життя: вчені дослідили фактори, які наближають нас до смерті

Вплив способу життя на ризик розвитку хвороб та передчасної смерті значно перевищує генетичну схильність, заявляють дослідники з Оксфордського університету.

Що дослідили вчені?

Команда науковців проаналізувала 164 фактори довкілля та генетичні ризики для 22 основних захворювань. Виявилося, що:

  • Довкілля пояснює 17% варіацій у ризику смерті.
  • Генетика – менше 2%.

Генетика, фото: Nikoline Arns

Які фактори мають найбільший вплив?

  • Куріння
  • Рівень фізичної активності
  • Соціально-економічний статус
  • Фізичне навантаження (наприклад, відвідування спортзалу)
  • Спосіб життя (навіть споживання сиру та частота денного сну)
  • Житлові умови (наявність партнера, рівень доходу, спосіб опалення будинку)
  • Вага в дитинстві (навіть у 10 років)
  • Чи курила мати під час вагітності

дослідження

Що кажуть експерти?

Дослідники використовували дані понад мільйона людей з UK Biobank, застосовуючи метод “годинника старіння”, який аналізує рівні білків у крові для оцінки швидкості старіння.

Професорка Корнелія ван Деййн пояснює:

“Наше дослідження демонструє, наскільки важливими є зміни способу життя – від боротьби з курінням до підвищення фізичної активності та покращення соціально-економічних умов. Генетика важлива для мозкових хвороб та певних видів раку, але серцеві, легеневі та печінкові захворювання значно більше залежать від довкілля.”

Гени чи спосіб життя?

Генетика сильніше впливає на розвиток деменції, раку грудей, простати та кишечника.

Але довкілля відіграє більшу роль у захворюваннях серця, легенів і печінки – основних причин смерті у світі.

Дослідження підкреслює колосальний потенціал профілактики. Змінивши спосіб життя та соціальні умови, можна значно знизити ризик передчасної смерті.

Джерело матеріала
loader