/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F6edd303ef6df8605703958fb9019e59b.jpg)
Доведеться відмовитись від м'яса: яловичина, свинина та курятина б'ють цінові рекорди
Українці все частіше помічають, що ціни на м’ясо невпинно зростають. За даними аналітиків Ukrainian Agribusiness Club, у лютому 2025 року вартість яловичини та свинини зросла на 7%, а в деяких сегментах – до 22%. Лише курятина поки що тримає позиції, але й тут ситуація може змінитися.
За інформацією Мінфіну, індекс споживчих цін на м’ясні продукти у лютому зріс до 101,45%. Це означає, що середня вартість м’яса в магазинах збільшилася на 1,45% лише за місяць. Причиною такого стрибка стали подорожчання кормів, проблеми з постачаннями та загальне скорочення виробництва.
Аналітики пояснюють: головні чинники подорожчання – це зростання вартості кормів, скорочення поголів’я та проблеми з логістикою через війну. Наприклад, виробники свинини у прифронтових областях змушені згортати діяльність, що автоматично зменшує обсяги постачання на ринок.
Крім того, електроенергія для підприємств подорожчала, що також впливає на кінцеву вартість продукції.
Прогнози експертів не втішні: вже навесні м’ясо може подорожчати ще на 5-10%. Особливо це стосується яловичини та свинини, адже собівартість їхнього виробництва суттєво зросла.
Курятина поки що залишається найдоступнішим м’ясом, але через подорожчання кормів і тут можливі стрибки цін.
Також очікується, що зросте вартість ковбас, копченого м’яса та буженини. Частка імпортного м’яса на українському ринку може збільшитися, але це навряд чи призведе до зниження цін.
Нагадаємо,золота рибка: в Україні активно дорожчають шпроти, сардини та бички
Раніше ми розповідали, що проводжаємо зиму смачно: супермаркети оновили ціни на сало, чорний хліб та цибулю
Також, замість їжі - пийте: українців обурили нові гуманітарні набори

