Як штучний підсолоджувач змінює відчуття голоду – дослідження
Як штучний підсолоджувач змінює відчуття голоду – дослідження

Як штучний підсолоджувач змінює відчуття голоду – дослідження

Дослідження, проведене вченими університету Південної Каліфорнії, ставить під сумнів ефективність низькокалорійного підсолоджувача з метою контролювання ваги.

Результати роботи науковців, опубліковані в журналі Nature Metabolism,  показали, як саме сукралоза впливає на здоров’я людини, особливо в контексті боротьби з ожирінням.

Що таке сукралоза

Сукралоза — це штучний замінник цукру, який виробляється шляхом модифікації молекули сахарози з хлором, внаслідок речовина стає приблизно в 600 разів солодшою за цукор.

Зараз дивляться

Підсолоджувач є низькокалорійним, тому сьогодні його додають до напоїв, десертів та йогуртів.

Однак, незважаючи на свою популярність, досі тривають суперечки, пов’язані з незативним впливом на здоров’я.

Як сукралоза обдурює мозок

Дослідники провели рандомізоване дослідження з 75 учасниками, які споживали дієтичні напої, підсолоджені сукралозою, звичайним цукром або водою.

Потім за допомогою методу функціональної магнітно-резонансної томографії вони проаналізували мозкову активність, рівень гормонів і відчуття голоду до і після вживання напоїв.

Виявилось, сукралоза змінює зв’язок між різними ділянками мозку, залученими до мотивації та сенсорної обробки.

Це означає, що замінник цукру може викликати відчуття голоду через активізацію гіпоталамусу — частини мозку, відповідальну за регуляцію апетиту.

– Невідповідність між очікуванням і реальністю з часом призводить до змін харчової поведінки, – зазначає Кетлін Аланна Пейдж, директор Науково-дослідного інституту діабету та ожиріння.

У подальшому дослідники планують вивчити, як штучні підсолоджувачі впливають на розвиток мозку у дітей та підлітків, які віддають перевагу  цукру та його натуральним замінникам.

Джерело: SciTechDaily

Джерело матеріала
loader