/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fd1533ec852110363e229a8d2be655073.jpg)
Як штучний підсолоджувач змінює відчуття голоду – дослідження
Дослідження, проведене вченими університету Південної Каліфорнії, ставить під сумнів ефективність низькокалорійного підсолоджувача з метою контролювання ваги.
Результати роботи науковців, опубліковані в журналі Nature Metabolism, показали, як саме сукралоза впливає на здоров’я людини, особливо в контексті боротьби з ожирінням.
Що таке сукралоза
Сукралоза — це штучний замінник цукру, який виробляється шляхом модифікації молекули сахарози з хлором, внаслідок речовина стає приблизно в 600 разів солодшою за цукор.
Підсолоджувач є низькокалорійним, тому сьогодні його додають до напоїв, десертів та йогуртів.
Однак, незважаючи на свою популярність, досі тривають суперечки, пов’язані з незативним впливом на здоров’я.
Як сукралоза обдурює мозок
Дослідники провели рандомізоване дослідження з 75 учасниками, які споживали дієтичні напої, підсолоджені сукралозою, звичайним цукром або водою.
Потім за допомогою методу функціональної магнітно-резонансної томографії вони проаналізували мозкову активність, рівень гормонів і відчуття голоду до і після вживання напоїв.
Виявилось, сукралоза змінює зв’язок між різними ділянками мозку, залученими до мотивації та сенсорної обробки.
Це означає, що замінник цукру може викликати відчуття голоду через активізацію гіпоталамусу — частини мозку, відповідальну за регуляцію апетиту.
– Невідповідність між очікуванням і реальністю з часом призводить до змін харчової поведінки, – зазначає Кетлін Аланна Пейдж, директор Науково-дослідного інституту діабету та ожиріння.
У подальшому дослідники планують вивчити, як штучні підсолоджувачі впливають на розвиток мозку у дітей та підлітків, які віддають перевагу цукру та його натуральним замінникам.
Джерело: SciTechDaily
