/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F0439081cd1657577cf070aa8be8f37aa.jpg)
Вдасться з першого разу: спробуйте найпопулярніший рецепт паски Дарії Цвек
Українці готуються до Великодня. Головним атрибутом свята є смачна, солодка, запашна паска.Варіантів її приготування є безліч. Gazeta.ua радить спекти паску за легендарним рецептом кулінарки Дарії Цвек. Ця великодня випічка вдасться з першого разу, навіть якщо ви ніколи не пекли паску.Берегиня української кухні Дарія Цвєк називала таку паску "Секретною", а в книжках вона має назву "Баба Святкова".борошно - 1 кгмолоко - 2 склянки (400 мл)жовтки - 10 шт.дріжджі - 100 гвершкове масло - 200 гцукор - 250 гванільний цукор - 20 гродзинки - 200 гсіль - 1/2 ч. л.цедра лимона (за бажанням) - 1/2 шт.Спочатку приготуємо опару: дріжджі розводимо в теплому молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Перемішуємо, лишаємо в теплому місці на 15-20 хвилин. Маса має збільшитися в об'ємі вдвічі та утворитися так звана "шапка".Додаємо в опару решту цукру, жовтки, цедру лимона, сіль і поступово усе борошно.Вимішуємо тісто і в процесі наприкінці додаємо розтоплене, але охолоджене ледь тепле масло або маргарин.Вимішуємо тісто не менше 15 хвилин. Наприкінці вимішування кидаємо у тісто родзинки і ще раз вимішуємо. Якщо тісто надто липне, можне змастити руки олією.Накриваємо чистою легкою тканиною або харчовою плівкою. Ставимо в тепле місце, щоб збільшилося удвічі. Далі обминаємо і знову ставимо, щоб підросло.Розкладаємо тісто у підготовлені форми, заповнюючи на 1/3 частини. За цим рецептом вийде приблизно 6-10 пасок, залежно від величини форм.Ставимо тісто у формах знову в тепле місце, щоб підійшло. Накрийте. Перед випіканням змащуємо збитим яйцем з краплею молока.Поміщаємо паску випікатися в розігріту духовку. Спочатку ставте температуру 200 градусів, через 10 хвилин зменшуємо до 170-160 градусів. Випікати треба ще близько 40-50 хвилин. Час залежить від величини паски. Чим менша форма тим менше часу і навпаки.Дарія Цвек радить брати борошна рівно кілограм. Не більше, бо паска буде тугою. І не менше, бо паска впаде. Жир потрібно додавати обов'язково наприкінці.Найголовніше правило випікання паски: цей процес має починатися у суцільному спокої, натхненні, бажанні та блаженстві, лише з хорошими думками та молитвою. Паска обовязково вдасться.

