Краще не купувати: ТСН перевірила ранні овочі та знайшла найотруйніший
Краще не купувати: ТСН перевірила ранні овочі та знайшла найотруйніший

Краще не купувати: ТСН перевірила ранні овочі та знайшла найотруйніший

Розлади шлунка, нудота та запаморочення — це одні з перших симптомів отруєння нітратами, які можуть містити тепличні овочі.

Щоб убезпечити покупців, в Україні діють норми вмісту відповідних речовин.

Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Олени Лоскун.

Як обрати ранні овочі: поради.

На одному зі столичних ринків свіжі овочі продають увесь рік.

Пані Надія каже: на її прилавку — томати з українських теплиць, бо імпортні несмачн.

Та більше, ніж смак, покупців цікавить, чи є у городині нітрати.

Бо ж вони, каже сімейний лікар В’ячеслав Костюк, можуть викликати серйозне отруєння.

«Нудота, блювота, діарея.

Також може проявлятися ціаноз або синюшність обличчя, зниження артеріального тиску — аж до колапсу і шоку.

Зниження пульсу, запаморочення, серцебиття», — каже сімейний лікар вищої категорії В’ячеслав Костюк.

Для убезпечення споживачів в Україні є норми щодо вмісту у харчах нітратів.

Але визначити найзабрудненіші овочі можна навіть на око, переконує ендокринологиня Вікторія Радісна.

І передовсім радить оминати плоди гігантського розміру.

Бо, найпевніше, що саме у них — нітратів буде найбільше.

Чимало шкідливого накопичує у собі і капуста.

Тож краще, каже Вікторія, — купувати цвітну або броколі.

Активно всотують нітрати також буряк та редиска.

«Бадилля бажано викидати.

І редиску брати максимально тверду, щоб не було ніяких пустот.

Саме наявність пустот і м’якенької редиски говорить про те, що в ній може міститися велика кількість нітратів», — каже ендикринологиня, сертифікована дієтологиня та нутриціологиня Вікторія Радісна.

З обережністю Вікторія радить споживати і парникову зелень: «Найбільше нітратів у своєму складі можуть накопичувати шпинат, кріп, петрушка».

ТСН зробила контрольні закупи, щоб перевірити ранні овочі на нітрати.

Пані Надія, яка торгує овочами, нітратів не боїться.

І в безпечності свого товару не сумнівається.

У Держпродспоживслужбі Києва пояснюють: у лабораторіях перевіряють кожну партію товару, яку продають на ринку.

Якщо норми перевищені — його до реалізації не допускають.

Але ТСН вирішує все ж провести повторну ревізію.

Тож у пані Надії — купуємо томати.

У її сусідів по ятках — редиску та огірки.

І несемо до Державного науково-дослідного інституту.

Перевірка трьох зразків продуктів на нітрати нам коштує трохи більше ста гривень.

Пані Надія, котра продає помідори, не надурила: нітратів у них дійсно мінімум.

Безпечні і огірки її сусіда по ятці.

А от редиску — краще не купувати.

«У редисці при нормі 1200 мг/кг виявили 2743, 5 мг/кг.

Перевищення норми вмісту нітратів в редисці 2 рази», — каже начальниця лабораторії фізико-хімічних досліджень науково-дослідного хіміко-токсилогічного відділу Алла Маслюк.

Поради лікаря та нутриціологині, як уникнути отруєння.

ТСН вирушає в гості до нутріціологині Ірини Каленської.

Вона розповідає, як вберегтись від нітратів.

По-перше, придбані плоди Ірина радить замочувати у розчині харчової соди на 15-20 хвилин.

Але й після цього частину огірка краще зрізати.

Коренеплоди — обчищати і проварювати, воду, у якій готувалися, зливати.

А у капусти — знімати верхні листочки.

Так радять робити і лікарі.

Лікар В’ячеслав Костюк попереджає: перевищення норми удвічі — суттєве.

Особисто до нього неодноразово зверталися пацієнти із отруєннями нітратами у харчах.

«Допомога людини може надати собі сама.

Це — промивання шлунка, вживання сорбентів.

Пити багато води, щоб попередити зневоднення організму», — каже медик.

Інколи може знадобитися навіть госпіталізація.

У таких випадках фахівці Держпродспоживслужби радять взяти відповідні виписки з лікарні.

І написати скаргу.

Від початку повномасштабного вторгнення планові ревізії призупинили.

За шкідливу продукцію штрафами можуть покарати і продавця, і виробника.

Утім, для цього постраждалий обов’язково повинен мати чек, який підтверджує факт закупу.

Джерело матеріала
loader
loader