/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F3d49c3ed3bb7aabbb085ede04818b32c.jpg)
Зірковий Великдень: ведучі та актори ICTV розповіли про святкові традиції
Аромат свіжоспечених пасок, ранкове освячення кошика, родинний стіл і крашанкові баталії – для кожного з нас Великдень має свої особливі риси.
Для когось це глибоке духовне переживання, для когось – родинне тепло, а для когось – привід згадати дитячі пригоди. Ми зібрали великодні історії ведучих і акторів телеканалів ICTV та ICTV2. У цих розповідях є і сміх, і тепло, і трішки “крінжу”.
Кінозірки ICTV про традиції на Великдень
Остап Ступка
Для народного артиста України Остапа Ступки Великдень – це дитячі спогади і паски бабусі Марії.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F4dffd64dcd3f07316008595c1b4536f4.jpg)
Фото: Остап Ступка
– Усе робилося вручну, я теж допомагав місити тісто, терти в макітрі суміші. З нетерпінням чекав ранку – чи виросло тісто за ніч! Це захоплювало мою уяву, – ділиться Ступка.
Доросле життя з його турботами та справами не залишає часу на випікання пасок, але актор намагається зібрати “правильний кошик” і поїхати до церкви, щоби відчути це світле свято.
Анастасія Карпенко
Акторка Анастасія Карпенко, яку глядачі незабаром побачать у прем’єрі поліційної комедії Майор Сковорода на ICTV2, розкрила, чиї паски любить понад усе.
Фото: Анастасія Карпенко
– Найсмачніші паски у світі пече моя мама. Це те, на що я розраховую кожне свято і дуже чекаю, – зізналася Анастасія.
Взагалі ж Великдень акторка називає своїм найулюбленішим святом ще з дитинства. Вона також дуже охоче долучалася до всіх родинних традицій, зокрема до ранкового ритуалу освячення пасок.
Андрій Ісаєнко
Актор Андрій Ісаєнко, що також зʼявиться у прем’єрному серіалі Майор Сковорода, кожного року пече паски власноруч.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F306c18cbb3328b331b833094ac4fe779.jpg)
Фото: Андрій Ісаєнко з родиною
– У нас є родинний рецепт ще від бабусі. Або на Чистий четвер, або в суботу перед Великоднем беруся за справу. Якщо щось забуваю – мама чи сестра підказують. І, слава Богу, паски завжди вдаються! – хвалиться Андрій.
Для Ісаєнка Великдень – більше сімейне свято, навіть трохи язичницьке. Він сприймає його свято весни, коли відчувається спокій, тепло в домі та пробудження природи.
Валерія Товстолєс
Акторка серіалу Розтин покаже на ICTV2 Валерія Товстолєс поділилася “крінжовою”, за її словами, історією з дитинства.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F9e89f8f84114fb0690666c454fef531b.jpg)
Фото: Валерія Товстолєс
– Я завжди програвала в битвах яйцями, бо була найменша. Але якось знайшла “коронне яйце”, яке вибило всіх. І вирішила зберегти його до наступного року… Через тиждень мама ледь знайшла мою заначку в кімнаті. Тхнуло так, що можна було вже переїжджати з Дніпра, – зі сміхом пригадала Валерія.
Телезірки ICTV про традиції на Великдень
Вадим Карп’як
Ведучий Фактів ICTV Вадим Карпʼяк має про Великдень спогад із часів свого дитинства, яке минало в країні, що звалася СРСР. Тож і відбиток наклався відповідний.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Ffd4e13458eae607263fcad37473bd7d5.jpg)
Фото: Вадим Карпʼяк
– Коли мені було років сім, ми їхали в село до бабусі й дідуся. Проїжджали повз церкву в Коломиї – люди йшли святити паски. А наступного дня в школі вчителька питала, хто був у церкві, й записувала в зошит. Я, як чесний хлопчик, запитав: “Якщо проїжджав повз, це рахується?”. Вона сказала: “Ні”, – розповів ведучий.
Так він запамʼятав, “якщо ходиш до церкви, то потрібно всередину заходити, а не проходити повз і хрестити лоба”. Ще Вадим Карпʼяк поділився цікавою гастрономічною традицією, якої не зустрічав ніде, окрім як у селі, звідки родом його батько.
– Там перше, що їли, це діставали страви з посвяченого кошика, та робили мішанку. Сир, яйця і хрін натирали, паскою закушували, а тоді вже можна було їсти все інше. Все разом це в одну тарілку складали. І це був і не салат, і не страва окрема, – зазначив Карпʼяк.
Юлія Зорій
Ведуча програми Ранок у великому місті на ICTV2 Юлія Зорій переконана, що Великдень – це насамперед про родину. Проте традиція освячення великодніх кошиків у церкві їй також до вподоби. В дитинстві з Юлією через це трапився кумедний випадок.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fd9bfa1d681bee649a41d22e5b2a06c44.jpg)
Фото: Юлія Зорій
– Ми з сестрою малими пішли святити кошик десь о четвертій ранку. Ми були сонні, але дуже хотіли потрапити до церкви, тож дідусь взяв нас з собою. Поки чекали на священника, присіли і трохи заснули. Священник, коли нас побачив, дуже сміявся і щедро “освятив” водою й нас із Томою, – пригадала Зорій.
Паски ж в родині Юлії завжди пече бабуся. У цей час в хаті має бути тихо, тож усі говорили пошепки, щоби тісто гарно підійшло і вийшла та сама смачнюща паска.
Сергій Лиховида
Колега Юлії Зорій, ведучий програми Ранок у великому місті Сергій Лиховида каже, що його сину теж дуже подобається ходити до церкви на освячення пасок. Спеціально на Великдень родина Сергія збирає гарний кошик.
Фото: Сергій Лиховида
– Мій син дуже любить момент, коли отець кропить його святою водичкою, і завжди просить покропити трішечки ще, – з усмішкою ділиться Лиховида.
Паски Лиховиди замовляють в улюбленій пекарні, бо часу пекти самі не мають через напружений графік. От традицію фарбування яєць Сергій планує продовжувати разом із сином. До слова, ведучий в дитинстві полюбляв “баталії” крашанками та навіть виробив тактику удару, що дозволяла йому перемагати.
Олександр Швачка
Ще один ведучий програми Ранок у великому місті ICTV2 Олександр Швачка зазначає, що для нього Великдень – це привід зібратися разом із рідними та згадати смак неймовірних пасок, спечених за родинними рецептами.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F214d9c3113a5ea7d20be9540ececeefd.jpg)
Фото: Олександр Швачка
– Вже за тиждень після Великодня сам набуваєш форми тієї самої паски й починаєш додавати в життя більше кардіонавантажень, – жартома каже Олександр.
Він додав, що в дитинстві чекав на свято, щоб вийти на дуель із суперником та випробувати яйце.
– Переважно не щастило з міцністю, але азарт був! – зізнається Швачка.
У кожного з нас – свої великодні традиції: хтось зберігає бабусині рецепти, хтось вправляється у крашанкових боях, а хтось просто радіє можливості провести день із рідними. Та попри різні спогади й смаки пасок, усіх об’єднує головне – тепло, світло і надія, які щороку приходять разом із Великоднем.
Фото: Остап Ступка, Юлія Зорій, Андрій Ісаєнко

