/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fb52013d87343d0892d5285465a5e2ac2.jpg)
Скільки можна з'їсти мʼяса без шкоди для здоровʼя та екології
Скільки м’яса можна вживати, щоб це відповідало нормам здоров’я та екології? Експерти з Технічного університету Данії під керівництвом Каролін Гебари дали відповідь на це питання. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Food, передає 24 Канал.
Скільки можна їсти мʼяса
Ця норма становить 255 грамів м’яса (червоного або білого) на тиждень. Це еквівалент двох курячих філе і в 6 – 10 разів менше, ніж зазвичай споживають жителі США та Європи.
Багато людей розуміють необхідність скорочення споживання м’яса через його вплив на екологію та здоров’я. Однак важко зрозуміти, наскільки його потрібно зменшити і чи це дійсно має значення,
– пояснює Гебара.
Команда дослідників порівняла дані про раціон з екологічними межами, які не можна перевищувати, щоб зберегти баланс екосистем. Результатом стала модель, яка показує, яку кількість продуктів можна включати в щотижневе меню без перевантаження планети. Основний висновок: навіть помірне споживання яловичини завдає значної екологічної шкоди.
Чому потрібно обмежити споживання мʼяса
Виробництво червоного м’яса вимагає значних ресурсів: землі, води та супроводжується викидами в атмосферу. Наприклад, корови та вівці виділяють метан (у 28 разів сильніший за впливом на клімат, ніж CO₂) та оксид азоту (у 270 разів сильніший). Через це яловичина вважається найбільш екологічно "шкідливим" видом м’яса.
"За нашими підрахунками, навіть відносно невелика кількість червоного м’яса в раціоні людини суперечить ресурсним можливостям планети", – підкреслює Каролін Гебара.
Однак повністю виключати м’ясо не обов’язково: допустиме вживання яєць, риби, сиру та птиці у помірних обсягах.
Дослідження також робить важливе зауваження: вчені не враховували фактори, пов’язані з доступністю продуктів, їхньою вартістю та культурними традиціями. Ба більше, модель базується на даних розвинених країн (США та Європи) і потребує адаптації до умов глобального масштабу.

