І шкідник, і делікатес: готуємо суп із хрущів і майструємо приманку для цих жуків
Тільки-но потепліло - як з’явилися вони. Великі, галасливі, набридливі і трохи незграбні хрущі. Але, виявляється, ця комаха, крім роздратування, приносить ще й користь. Про те, як хрущ став делікатесом, чому цих жуків «викликали» до суду, а також рецепт оригінального супу - у матеріалі Коротко про.
Величезні вусики-«вії» для нюху
З давніх-давен наші предки вважали цього жука передвісником добрих змін. Дійсно, хрущі приносять радісну звістку про те, що весна прийшла остаточно, а тепло нарешті перемогло холод. А якщо вдалося почути дзижчання жука саме на Великдень, то вважайте це за щастя, адже тоді нібито рік буде щедрим і успішним.
Найпоширеніші в Україні - хрущ травневий і хрущ західний. Це достатньо великі жуки, виростають до 3 см у довжину, мають бронзово-коричневе або чорне забарвлення. А ще цікаві вусики, які нагадують величезні вії. До речі, що самці мають густіші «вії», аніж самки, і використовують їх для нюху - шукають партнерок за запахом.
Хрущі люблять теплий, але не надто спекотний клімат, тому їх найбільше в Центральній і Східній Європі. Їх можна побачити у парках, лісах, садах, на міських вулицях. Найбільш активними бувають саме увечері і вночі. Але недовго, впродовж всього кількох тижнів.
- Життєвий цикл хруща досить довгий, - розповідає Коротко про ентомолог Валерій Садовський. - Значну частину свого життя він проводить під землею у вигляді личинки. Городники добре знають цього товстого білого і ненажерливого черв’яка. Личинка розвивається від 3 до 5 років, харчуючись корінням рослин. Ненажера ще та, може важити більше за дорослого хруща. Перетворюється на жука і вилітає на світ божий. Перший виліт хруща відбувається якраз за теплої весни, приблизно у квітні-травні.
А вже дорослі жуки живуть недовго - всього 5-7 тижнів. Хоча цього часу для них достатньо, аби наїстися листя дерев (особливо люблять дуби, берези, липи) і відкласти яйця в землю для наступного покоління.
Самці мають густіші вусики-«вії», аніж самки, і використовують їх для нюху - шукають партнерок за запахом. Фото: pixabay.com
Важливий елемент екосистеми
Городники вважають хрущів карою господньою. І це зрозуміло: жуки їдять усе підряд, а особливо полюбляють гризти корені плодових дерев, овочів і злакових культур. Це призводить до загибелі рослин. Експерти навіть підрахували, що одна ненажерлива личинка хруща за своє життя може з’їсти городик на кілька соток.
У XIX столітті в Німеччині та Франції було стільки хрущів, що фермери навіть суди над ними влаштовували. Жуків офіційно «засуджували» за шкоду врожаю й навіть «виганяли» з полів. Безуспішно, звісно.
В наш час чисельність хрущів набагато менша, тому що їх отруюють пестициди, які активно застосовують у сільському господарстві.
А ось ентомологи кажуть: залиште хрущів у спокої. Мовляв, ці жуки мають свою місію у природі і є важливим елементом екосистеми.
- Всі істоти на Землі потрібні, - впевнений ентомолог Валерій Садовський. – От хрущ. Його личинки допомагають розкладати органічні залишки в ґрунті. Дорослий жук служить їжею для птахів і деяких тварин (їжаків, борсуків, жаб і навіть диких кабанів). Хрущі поживні, багаті на білок.
І смачні! Недарма у XVIII–XIX століттях в деяких країнах Європи популярною стравою був суп із хрущів. Кажуть, за смаком нагадує делікатесний раковий супчик.
Сьогодні суп з хрущів навряд чи замовите в ресторані (хіба що в китайському). Через етичну складову зокрема. Але якщо дуже хочеться продегустувати делікатес, то цю страву можна приготувати вдома.
Одна ненажерлива личинка хруща за своє життя може з’їсти невеликий, на кілька соток, городик. Фото: pixabay.com
Суп із хрущів
Інгредієнти:
- 30 жуків
- Пів літра води або бульйону
- 1 морква
- 2 картоплини
- Пів цибулини
- 1 столова ложка вершкового масла
- Сіль і спеції за смаком
Спочатку треба наловити хрущів. Так, саме наловити, бо ті, що лежать під ліхтарями, не підходять.
Свіжих хрущів опускають у киплячу воду на кілька хвилин, щоб зняти жорсткі надкрилки і лапки. Очищених підсмажують на сковорідці з маслом до золотистої скоринки. Можна додати зубчик часнику.
У киплячу воду або заздалегідь приготований телячий чи курячий бульйон додають нарізані моркву, картоплю, цибулю, обсмажених хрущів, приправляють сіллю та спеціями за смаком. Варять до готовності овочів.
Подають такий суп з грінками з білого хліба.
Важливо!
Не хочете, щоб хрущі проникли у будинок? Ось декілька порад, як відігнати цих набридливих жуків
- Замініть лампи. Звісно, легше узагалі вимкнути світло, але сидіти у темряві не надто вдала ідея. Тому можна замінити яскраві лампи денного світла на жовті або теплі LED-лампи: вони менш привабливі для комах, ніж холодне біле світло.
- Москітна сітка - найбільш надійний варіант. Через дрібну сітку не пролетить і комар, куди там товстенькому хрущу.
- Допоможуть натуральні репеленти. Хрущі не люблять різких запахів. І не потикатимуться на терасу чи балкон, де стоїть горщик з м’ятою чи лавандою.
- Не завадить вентилятор. Хрущі - погані льотчики. Якщо увімкнути біля вікна чи на балконі вентилятор, їх здуватиме потоками повітря.
- Можна зробити пастку для жуків. Візьміть пластикову пляшку об’ємом 1,5-2 літра. Розріжте її на дві частини. На дно пляшки налийте суміш солодкої води з медом. Або ж можна покласти шматочки перезрілого банана. Вставте відрізану верхню частину горлечком вниз у нижню половину пляшки. Пастка готова! Її можна поставити на балконі, повісити в саду. Хрущі відчуватимуть запах меду чи фруктів, полетять до приманки, впадуть всередину і вже не виберуться.

