/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fa3e9fbece311d590e056397fcbbe68e0.jpg)
Пиво й міцні напої пов’язали з вищим ризиком раку підшлункової
Алкоголь та ризик раку
Це підтвердило нове масштабне дослідження. Зокрема, встановлено, що навіть незначне споживання алкоголю щодня може підвищувати ризик розвитку раку підшлункової залози, передає24 Канал.
Вчені проаналізували дані понад 2,4 мільйонів людей і з'ясували, що:
- У жінок, які споживали 15 – 30 грамів алкоголю на день (1 – 2 порції), ризик був на 12% вищий, ніж у тих, хто споживав менше 5 грамів.
- У чоловіків, які випивали 30 – 60 грамів і більше, ризик зростав на 15% і 36% відповідно.
Зауважте. Найбільшу загрозу становили пиво та міцний алкоголь, а не вино. При цьому серед учасників з Азії такого зв'язку не виявили.
Руйнівна шкода алкоголю
Алкоголь давно визнано канцерогеном 1-ї групи — він може провокувати рак молочної залози, печінки, стравоходу, товстої кишки. Тепер до цього переліку додався і підшлункова залоза.
Окрім онкології, регулярне вживання алкоголю шкодить печінці, серцево-судинній системі, порушує сон, викликає тривожність і депресію. Алкоголь також знижує імунітет і негативно впливає на когнітивні функції.
Фахівці радять свідомо ставитись до свого здоров'я. Тож, коли наступного разу вам захочеться випити, спробуйте відстежити, що спонукало вас до цього: втома, звичка, стрес? Якщо складно відмовитися самостійно – варто звернутися за підтримкою.

