Влітку українці часто купують свіжі овочі та фрукти. Але ці продукти можуть нести потенційні ризики — зокрема, через перевищення рівнів нітратів. Фахівці Держпродспоживслужби розповіли, як уберегтися від нітратів.
Чим небезпечні нітрати
У Держпродспоживслужбі пояснили, що нітрати — це солі азотної кислоти, які природним чином містяться в ґрунті та широко застосовуються в сільському господарстві як добрива.
«У помірних дозах вони не є шкідливими. Але надмірна кількість нітратів у продуктах може негативно впливати на здоров’я — особливо дітей, вагітних жінок і людей з хронічними захворюваннями», – йдеться у повідомленні.
Як зменшити ризик негативного впливу нітратів на організм
Для цього потрібно дотримуватися таких рекомендацій:
- Купувати овочі фрукти на офіційних ринках або в магазинах, де діє лабораторний контроль.
- Уникати надто великих або неприродно яскравих плодів — це може свідчити про надлишок добрив.
- Ретельно мити овочі, фрукти та зелень.
- Видаляти шкірку, серцевину, стебла — саме там найвищий вміст нітратів.
- Не споживати овочі з ознаками псування чи гниття.
- Віддавати перевагу ґрунтовій продукції, яка дозріла у природних умовах.
- У власному господарстві — не зловживати застосуванням мінеральних добрив та дотримуватися агротехнічних норм.
Нагадаємо, коли можна купувати полуницю без шкоди для здоров'я.