Як обрати якісний лосось: корисні поради дієтологів
Як обрати якісний лосось: корисні поради дієтологів

Як обрати якісний лосось: корисні поради дієтологів

Лосось вважається однією з найкорисніших риб завдяки високому вмісту омега-3 жирних кислот, білка та мікроелементів. Він не належить до найдоступніших продуктів — тому важливо знати, як обрати якісну рибу, щоб отримати максимум користі за свої гроші. Як правильно вибирати рибу та які ознаки звернути увагу у першу чергу - у матеріалі Коротко про.  

Користь лосося

Як вже згадувалось, одна з головних причин, чому дієтологи так високо оцінюють лосось, — це вміст омега-3 жирних кислот. Вони позитивно впливають на функціонування мозку, покращують пам'ять, розумові здібності та зміцнюють імунітет. При цьому дієтологи віддають перевагу саме «дикій» рибі, а не вирощеній на фермерських господарствах.

- Якщо риба харчується платоном, маленькими рачками, які містять так само омега-3 жирну кислоту, якщо риба харчується водоростями, бурими водоростями, якісь сонечка отримали, всі необхідні нутрієнти, і рибка це з'їла і трансформувала це все в омега-3 тваринного походження... в м'язовій тканині, вже в тваринній, яку ми отримуємо і одразу, яка нам потрібна, - пояснила лікарка-дієтолог Євгенія Розум.

Іншої думки дотримується директор асоціації Українських імпортерів риби і морепродуктів Дмитро Загуменний.

-  Атлантичний лосось просто харчується як нол-інклюзії.  Зранку, в обід, ввечері його постійно годують, він менше рухається. В фермерській рибі все за рахунок харчування. Тобто це досить збалансоване харчування, там і є, відповідно, корисні жири, білки, інші інгредієнти. В їх раціоні харчування більше саме якраз цього жиру і, відповідно, продукується в організмі більше цієї омега-3, - вважає він.

Як правильно зберігати лосось

Температурний режим — ключовий фактор. Лосось має зберігатися при температурі від 0 до +4 °C.

- Взагалі, правильне зберігання температурної риби – це від нуля до чотирьох градусів. Це перше, на що варто звернути увагу, якщо ви зайшли в магазин, якщо це рибний магазин, якщо там нема такої температури, її вже зберігають неправильно. Єдине, що має право на життя – це коли рибу пересипають льодом", — розповіла су-шеф Юлія.

Вона наголосила, що вибираючи рибу на прилавках, важливо подивитися на лід під нею. Якщо він з кров'яними потоками, краще цю саме тушку не брати.

- Також пам’ятаємо, що при правильних умовах зберігання, при правильній температурі риба зберігається не більше 72 годин. Варто звернути увагу на запах риби і на цілісні шкірки. При виборі цілої тушки можна перевірити її свіжість, натиснувши на луску. Після натиску вона повинна випрямитись, - наголосила експерт.

Лосось цінують за високий вміст омега-3. Фото: pexels.com

Колір свіжого лосося

Колір свіжого лосося не має бути занадто яскравим:. Якщо обираєте філе в упаковці, легкий блідий сік допустимий. Свіже м’ясо повинно бути ніжно рожевого кольору, без плям та підозрілих відтінків.

-   Потрібно звернути увагу на яскравість зябрів.  Вони мають бути яскравими і насиченого червоного кольору. Також завжди звертайте увагу на око – воно повинно бути світлим і без нальоту.  Це перша ознака того, що риба свіжа, - наголосила Юлія.

Текстура свіжого лосося

Свіже філе має ніжний рожевий колір без плям. Лосось не повинен бути занадто яскравим — це може свідчити про барвники. М’якоть має бути щільною та пружною і швидко відновлювати форму після натискання. Луска блискуча, зябра — яскраво-червоні, очі — прозорі, без плівки.

Що краще: дикий лосось чи вирощений у фермах

95% лосося, що потрапляє на український ринок, вирощені в умовах аквакультури. Лише 5% — дикого походження. Думки щодо того, яка риба корисніша, розходяться.

- Незалежно від того, чи це являється дикий вилов риби, чи це аквакультура, це такі корисні властивості омега-3 є в наявності у цій рибі, — наголосила заступниця керуючого рибного супермаркету Тетяна Горбачова.

Вона наголосила: якщо обираєте дику рибу - уточніть її походження. Зазвичай дикий лосось — з Тихого океану (нерка, кета, чавича, горбуша, кіжуч). Атлантичний лосось частіше фермерського походження.

- Наприклад, в США, Алясці, де переважно виловлюється дикий лосось. Це 5 тихоокеанських видів лососів. Кіжуч, нерка, кіта, чавича, горбуша, — пояснив Дмитро Загуменний.

М'ясо лосося не має бути занадто яскравим. Фото: pexels.com

Чи є користь у мороженому лососі

Морожений лосось зберігає більшість своїх корисних властивостей. Якщо він заморожений правильно (швидке шокове заморожування), втрата омега-3 мінімальна. Головне — не допускати повторного заморожування.

Чи варто вживати консервований лосось

Консервований лосось також може бути корисним — особливо той, що виготовлений з м’яса дикого лосося. Він містить омега-3, білки та мікроелементи. Проте варто уважно читати склад, уникаючи консервів із зайвою сіллю, цукром чи ароматизаторами.

Важливо! Свіжу рибу краще купувати у перевірених продавців, стежити за температурним режимом і кольором м’яса. Якщо вибір падає на філе чи консерви — обирайте варіанти без зайвих домішок. І пам’ятайте: червона риба — не лише делікатес, а й потужний ресурс для вашого здоров’я.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader