/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F1cb8474018e92265035998adbbde0b43.jpg)
Чи можна розбавляти кип’ячену воду звичайною
Кип’ятіння – надійний спосіб знезаразити воду та знищити більшість хвороботворних мікроорганізмів. Після цього напій стає безпечним: ні віруси, ні бактерії вже не страшні. Але у побуті часто трапляється ситуація: заварили чай, а він надто гарячий – хочеться розбавити, пише 24 Канал з посилання CDC.
Чим краще розбавляти кип'ячену воду?
Вода з-під крана
Водопровідна вода у містах проходить кілька ступенів очищення і, згідно з нормами, не повинна містити мікробів. Однак тут є нюанс: стан домашніх трубопроводів не завжди ідеальний, особливо у старих будинках. Іржа та інші забруднення можуть зіпсувати смак і якість води.
Тому, навіть якщо нічого небезпечного при змішуванні з кип’яченою водою не станеться, лікарі радять не ризикувати й не пити сирої води з-під крана.
Фільтрована вода
Якщо ви використовуєте якісний фільтр, вода стає значно безпечнішою. Але важливо пам’ятати: жоден фільтр не очищає воду від усіх видів забруднень. Під час вибору фільтра орієнтуйтеся на склад вашої води та поради фахівців.
Дача і криниці
Колодязна вода вважається "натуральною", але безпечною вона буде лише в тому разі, якщо ви впевнені у її якості. На відміну від централізованого водопостачання, тут відповідальність лежить на власнику – воду потрібно щонайменше раз на рік перевіряти на хімічний та мікробіологічний склад.
Озера, річки, струмки
Це, мабуть, найризикованіший спосіб розбавити кип’ячену воду. Навіть якщо озеро здається кришталево чистим, у ньому можуть бути невидимі шкідливі мікроорганізми. Особливо небезпечна стояча вода – саме там мікробів найбільше. Вода з річок чи струмків здається чистішою, але й вона може спричинити отруєння, тому вживати її не варто.
Бутильована вода
Якщо ви хочете бути впевненими у безпеці, використовуйте лише сертифіковану питну воду з пляшок. Така вода проходить багатоетапне очищування й відповідає санітарним нормам. Мінус – пластикова упаковка, яка, на жаль, шкодить довкіллю.
Існує думка, що кип’ячена вода вважається "мертвою", а свіжа – "живою". Однак з наукової точки зору немає підтверджень ні користі, ні шкоди від подібних комбінацій.
Щоб розбавити кип’ячену воду, обирайте лише фільтровану або бутильовану воду. Вода з природних джерел і підозрілих криниць може бути небезпечною.
