"Ламанці" або "шулики": як приготувати головний смаколик на Маковія
"Ламанці" або "шулики": як приготувати головний смаколик на Маковія

"Ламанці" або "шулики": як приготувати головний смаколик на Маковія

1 серпня в Україні відзначають Медовий Спас. Його ще називають Маковієм. Традиційно у цей день освячують у церкві мед, воду та маковійчики з різнотрав'я.Традиційною стравою цього дня з давніх часів вважають коржі з маком. Залежно від регіону, їх ще називають "шулики" або "ламанці".Для приготування треба спекти в духовці чи в печі коржі на кефірі Охолодженими розламати їх на дрібненькі шматочки й залити маковою начинкою.Поради з приготування коржиків з маком розповів кулінар Євген Клопотенко."Рецепт тіста простий. Змішайте всі інгредієнти та замісіть однорідне тісто. Дайте йому трохи відпочити. Для макового соусу використали цукор. Якщо у вас є мед, беріть його. І треба докласти трішки зусиль, щоб з сухого маку при перетиранні виділилося молочко, тому ідеально використати макітру чи ступку. Якщо немає нічого з переліченого, зробіть це у чаші блендера. Але пильнуйте за тим, щоб часточки маку не перетворилися на однорідне пюре, нам це не потрібно". - каже Євген Клопотенко.Для коржів:500 г борошна1 яйце200 мл кефіру 2,5%50 мл соняшникової оліїдрібка соліДля макової мачанки:100 г маку1 ст. л. цукру2-3 ст. л. води.Куплена макова начинка в цьому рецепті не підходить взгалі.Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів та замісіть тісто. У миску пересипте 500 г борошна, додайте 2 ст. л. цукру, дрібку солі, вбийте 1 яйце, влийте 50 мл соняшникової олії та 200 мл кефіру 2,5%. Замісіть руками чи за допомогою кухонної машини та насадки "гак" однорідне тісто. Зробіть з нього кулю, замотайте в плівку та залиште на столі відпочити 20 хвилин.Розкачайте з тіста круглі коржі завтовшки пів сантиметра, склянкою виріжте коржики та викладіть на деко застелене пергаментом.Ставте випікатися в духовку на 20-25 хвилин за температури 180 градусів. Коржі мають стати золотавого кольору.Поки коржі печуться, розтовчіть в ступі або макітрі 100 г маку разом із 1 ст. л. цукру та 2-3 ст. л. води так, щоб із маку почало виділятися молочко.Вийміть коржі з духовки, дайте повністю охолонути, а потім поламайте та додайте в макову мачанку. Подавайте до столу.

Джерело матеріала
loader
loader