/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F5d1a69fd46cce187a6d2f162df0053d1.jpg)
Хліб і депресія: який несподіваний зв'язок виявили вчені
Річ у тім, що глютен може бути пов'язаний не лише з болем у животі, а й із психічними розладами — від депресії до шизофренії, йдеться в одному із останніх досліджень, передає 24 Канал.
Чому запідозрили звʼязок?
Діанна Л. Келлі, професорка психіатрії Університету Меріленда зазначила, що спершу вона сумнівалася в такому впливі дієти на психіку, та історичні факти, зокрема, зменшення психічних захворювань у Європі під час Другої світової, коли бракувало пшениці – змусили її перелеглянути уявлення.
Ба більше, ця гіпотеза відповідає дослідженням, які виявили зниження проявів шизофренії у людей на безглютеновій дієті.
Келлі провела низку власних досліджень і виявила, що у багатьох пацієнтів з психіатричними діагнозами зокрема, шизофренією – підвищений рівень антитіл до глютену. Це означає, що їхня імунна система агресивно реагує на білок гліадин – один з основних компонентів глютену.
Як глютен впливає на організм?
В уразливих людей глютен може спричиняти запалення, порушення кишкового бар'єра й навіть проникнення фрагментів білка в мозок. Імунна відповідь може атакувати не лише кишківник, а й нейрони.
Це супроводжується "затуманенням свідомості", тривогою, змінами настрою, а іноді – навіть судомами чи галюцинаціями.
Важливо! У ході спостережень пацієнти з депресією, СДУГ чи шизофренією помічали, що після виключення глютену, їх симптоми слабшали.
У 30% пацієнтів із шизофренією вчені виявили антитіла до гліадину. Це може бути сигналом про тісний зв'язок між імунною відповіддю та функціонуванням мозку,
– ідеться у висновках дослідження.
Чи потрібно уникати глютену всім
Ні. Якщо немає целіакії чи нецеліакійної чутливості – глютен нешкідливий. Але якщо в родині є випадки психічних або аутоімунних хвороб, варто проконсультуватися з лікарем і спробувати дієту на 2 – 3 тижні. У деяких людей уже за цей період покращується настрій, концентрація та загальне самопочуття.
Важливо! Продукти з глютеном містять і важливі вітаміни, як от фолієву кислоту. Тому будь-які зміни в раціоні краще робити під наглядом фахівця.

