Готують прямо в кратері вулкана: топ страв, які треба скуштувати на Азорах
Готують прямо в кратері вулкана: топ страв, які треба скуштувати на Азорах

Готують прямо в кратері вулкана: топ страв, які треба скуштувати на Азорах

Гідеса на Азорах Валентина Карпина, яка знає все про цей португальський архіпелаг, розповіла 24 Каналу про найпопулярніші і найсмачніші страви, які варто тут скуштувати.

Азорська кухня – це не про експерименти чи високу кухню, хоча місцеві шефи вже активно працюють у цьому напрямку. Це про стихії – землю, море й вогонь, які формують не тільки пейзажі, а й смак. Тут готують те, що росте поруч, виловлюється з океану або з'являється з вулканічної землі,
– розповіла Карпина.

Що скуштувати на Азорах?

  • Cozido das Furnas

Ця страва – справжня місцева легенда, яку готують на вулканічному острові Сан-Мігел. Горщик з м'ясним рагу з овочами поміщають прямо в гарячу землю, де страва повільно готується упродовж 6 годин.

  • Алькатра

Це томлене м'ясо, а іноді рибу готують у вині, з гвоздикою, перцем та лавровим листям. Її подають з хрустким свіжоспеченим хлібом. Алькатра є популярною стравою на острові Терсейра і часто її можна замовити за досить демократичну ціну.

Азори
Природа на Азорських островах / Фото Pawel Kalisinski, Pexels

  • Риба та морепродукти

Азорські острови славляться своїм тунцем, якого місцеві мешканці виловлюють вручну і без жодних сіток. Такий улов вважається не лише етичним, а й екологічним. У ресторанах свіжозловленого тунця подають обсмаженого на грилі з оливковою олією і лимоном.

  • Вино на острові Піку

Такого вина, як на острові Піку, ви не скуштуєте більше ніде. Воно має особливий смак, оскільки виноградники ростуть у маленьких кам'яних огорожах біля лави.

Лоза буквально виживає серед вулкана. Це відчутно в кожному ковтку: мінеральність, сіль, вітер – усе є в келиху білого Verdelho. До тунця або сиру – ідеальне поєднання,
– зазначила гідеса.

  • Сири

Азорські острови виготовляють понад половину усіх молочних продуктів у Португалії. Це поясняються тим, що тут є дуже багато корів – по три на кожного місцевого мешканця. Валентина Карпина радить спробувати найвідоміший сир – São Jorge. Він твердий, витриманий, має горіхові нотки та ідеально смакує до вина або кави. Також варто скуштувати м'які сири з острова Флореш, копчені – з Грасіози й ароматні козячі – з Терсейри.

  • Десерт

Коли справа доходить до десерту, обирайте фрукти. Ананси з теплиць острова Сан-Мігела мають унікальний "джемовий" смак. Мінібанани на Азорах пахнуть карамеллю. У місцевих пекарнях готують ароматні пироги з бататом, імбиром, м'яким сиром і цукатами. Їх подають із кавою або лікером у керамічних чашках, які схожі на маленькі вулкани.

Джерело матеріала
loader
loader