/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F6122c3d3f26c90fd2f5af94239de4301.jpg)
Готують прямо в кратері вулкана: топ страв, які треба скуштувати на Азорах
Гідеса на Азорах Валентина Карпина, яка знає все про цей португальський архіпелаг, розповіла 24 Каналу про найпопулярніші і найсмачніші страви, які варто тут скуштувати.
Азорська кухня – це не про експерименти чи високу кухню, хоча місцеві шефи вже активно працюють у цьому напрямку. Це про стихії – землю, море й вогонь, які формують не тільки пейзажі, а й смак. Тут готують те, що росте поруч, виловлюється з океану або з'являється з вулканічної землі,
– розповіла Карпина.
Що скуштувати на Азорах?
- Cozido das Furnas
Ця страва – справжня місцева легенда, яку готують на вулканічному острові Сан-Мігел. Горщик з м'ясним рагу з овочами поміщають прямо в гарячу землю, де страва повільно готується упродовж 6 годин.
- Алькатра
Це томлене м'ясо, а іноді рибу готують у вині, з гвоздикою, перцем та лавровим листям. Її подають з хрустким свіжоспеченим хлібом. Алькатра є популярною стравою на острові Терсейра і часто її можна замовити за досить демократичну ціну.
![]()
Природа на Азорських островах / Фото Pawel Kalisinski, Pexels
- Риба та морепродукти
Азорські острови славляться своїм тунцем, якого місцеві мешканці виловлюють вручну і без жодних сіток. Такий улов вважається не лише етичним, а й екологічним. У ресторанах свіжозловленого тунця подають обсмаженого на грилі з оливковою олією і лимоном.
- Вино на острові Піку
Такого вина, як на острові Піку, ви не скуштуєте більше ніде. Воно має особливий смак, оскільки виноградники ростуть у маленьких кам'яних огорожах біля лави.
Лоза буквально виживає серед вулкана. Це відчутно в кожному ковтку: мінеральність, сіль, вітер – усе є в келиху білого Verdelho. До тунця або сиру – ідеальне поєднання,
– зазначила гідеса.
- Сири
Азорські острови виготовляють понад половину усіх молочних продуктів у Португалії. Це поясняються тим, що тут є дуже багато корів – по три на кожного місцевого мешканця. Валентина Карпина радить спробувати найвідоміший сир – São Jorge. Він твердий, витриманий, має горіхові нотки та ідеально смакує до вина або кави. Також варто скуштувати м'які сири з острова Флореш, копчені – з Грасіози й ароматні козячі – з Терсейри.
- Десерт
Коли справа доходить до десерту, обирайте фрукти. Ананси з теплиць острова Сан-Мігела мають унікальний "джемовий" смак. Мінібанани на Азорах пахнуть карамеллю. У місцевих пекарнях готують ароматні пироги з бататом, імбиром, м'яким сиром і цукатами. Їх подають із кавою або лікером у керамічних чашках, які схожі на маленькі вулкани.

