Спробуйте один раз — і робитимете так завжди: навіщо змішувати олію та вершкове масло
Спробуйте один раз — і робитимете так завжди: навіщо змішувати олію та вершкове масло

Спробуйте один раз — і робитимете так завжди: навіщо змішувати олію та вершкове масло

Навіщо змішувати олію та вершкове масло / © www.freepik.com/free-photo

Багато досвідчених господинь і професійних кухарів обожнюють готувати на вершковому маслі. Адже воно надає стравам насиченого вершкового смаку та неймовірного аромату. Проте є один нюанс: за нагрівання вище 150°C масло починає горіти, темніти та надавати страві гіркуватого присмаку. І щоб уникнути цієї проблеми, досвідчені кулінари радять змішувати вершкове масло з олією. Як саме працює цей кулінарний трюк, йдеться у матеріалі ресурсу zaxid.net.

Які переваги поєднання вершкового масла й олії

  • Вища температура горіння. Оливкова, соняшникова та кукурудзяна олії витримують температуру нагрівання до 250°C. Якщо змішати олію з вершковим маслом, температура, за якої починається горіння, підвищується, а значить, продукт не підгорає.

  • Ідеальна золотиста скоринка. Поєднання жирів дозволяє отримати рівномірне обсмажування без пересушування. Такий варіант чудово підходить для котлет, млинців, шніцеля та яєчні.

  • Значно корисніше. Коли масло горить, виділяється шкідлива речовина — акролеїн, а додавання рослинної олії зменшує ризик утворення цих сполук.

  • Збереження смаку та кольору страви. Масло надає ніжного смаку та аромату, а олія не дозволяє їм «перегоріти».

Як правильно змішувати жири для ідеального результату

  • Використовуйте співвідношення 1:1, наприклад, столова ложка вершкового масла та столова ложка олії.

  • Розігрійте сковороду, спершу додайте олію, а потім масло. Це допоможе маслу не почати горіти відразу.

  • Для страв із тривалим смаженням — тушковані овочі, м’ясо, можна брати трохи більше олії, ніж масла.

Які є цікаві факти про цей кулінарний трюк

  • Французька кухня активно використовує цей прийом під назвою «beurre composé» — комбіноване масло.

  • Для соусів, наприклад, голландського чи бернського, теж часто використовують суміш двох видів жирів.

  • Кокосова чи авокадова олія ще стійкіші варіанти для змішування, якщо потрібно смажити за дуже високої температури.

Джерело матеріала
loader
loader