Звичний напій, який вживають всі українці, допоможе знизити ризик раку печінки
Звичний напій, який вживають всі українці, допоможе знизити ризик раку печінки

Звичний напій, який вживають всі українці, допоможе знизити ризик раку печінки

Люди, які п’ють чай, мають менше шансів захворіти на рак печінки / © Associated Press

Регулярне вживання чаю може стати додатковим та доступним способом знизити ризик раку печінки, особливо для людей із груп підвищеного ризику.

Про це йдеться у дослідженні Nutrients.

В експерименті взяли участь понад 2 тисячі пацієнтів з діагностованим раком печінки та майже 8 тисяч осіб без захворювання.

Дослідники порівняли звички учасників, зокрема споживання чаю, наявність вірусу гепатиту B та C, куріння, вживання алкоголю та якість питної води.

З’ясувалося, що люди, які на момент дослідження продовжували пити чай, мали на 49% менший ризик розвитку раку печінки порівняно з тими, що не п’или чай. Водночас у тих, хто припинив пити чай, ризик, навпаки, виявився вищим за середній.

Особливо помітною була захисна дія чаю у тих, хто вживав алкоголь: напій знижував ймовірність раку печінки майже наполовину. Автори вважають, що антиоксиданти та поліфеноли в чаї можуть відігравати ключову роль у цих процесах.

Раніше повідомлялося, що газована вода, енергетики, алкоголь та навіть деякі соки можуть завдавати несподіваної шкоди вашому волоссю.

© Associated Press

Читати публікацію повністю →

Проста дієта, яка подовжує життя / © unsplash.com

Читати публікацію повністю →

Як Близнята, Діви, Козороги та Водолії переживають розставання / © Credits

Читати публікацію повністю →

Дорожній знак / © U-News

Читати публікацію повністю →

Джерело матеріала
loader
loader