/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F5bfe392fbcb93a202574e5932891c98f.jpg)
Звичний напій, який вживають всі українці, допоможе знизити ризик раку печінки
Люди, які п’ють чай, мають менше шансів захворіти на рак печінки / © Associated Press
Регулярне вживання чаю може стати додатковим та доступним способом знизити ризик раку печінки, особливо для людей із груп підвищеного ризику.
Про це йдеться у дослідженні Nutrients.
В експерименті взяли участь понад 2 тисячі пацієнтів з діагностованим раком печінки та майже 8 тисяч осіб без захворювання.
Дослідники порівняли звички учасників, зокрема споживання чаю, наявність вірусу гепатиту B та C, куріння, вживання алкоголю та якість питної води.
З’ясувалося, що люди, які на момент дослідження продовжували пити чай, мали на 49% менший ризик розвитку раку печінки порівняно з тими, що не п’или чай. Водночас у тих, хто припинив пити чай, ризик, навпаки, виявився вищим за середній.
Особливо помітною була захисна дія чаю у тих, хто вживав алкоголь: напій знижував ймовірність раку печінки майже наполовину. Автори вважають, що антиоксиданти та поліфеноли в чаї можуть відігравати ключову роль у цих процесах.
Раніше повідомлялося, що газована вода, енергетики, алкоголь та навіть деякі соки можуть завдавати несподіваної шкоди вашому волоссю.
© Associated PressЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →

