Продуктова «подушка безпеки»: які продукти можна і варто зберігати на «чорний день»
Продуктова «подушка безпеки»: які продукти можна і варто зберігати на «чорний день»

Продуктова «подушка безпеки»: які продукти можна і варто зберігати на «чорний день»

Ковід, а пізніше війна нагадали українцям про продуктову «подушку безпеки». Навіть в крихітній квартирці знайдеться місце для ще однієї пачки гречки і банки квашених огірків. Особливо після майже панічного попередження гендиректора Yasno Сергія Коваленка, який порекомендував запасатися на осінь і  зиму не лише зарядними пристроями, а й їжею та водою.

Про те, які продукти  можна і треба класти до комори або підвалу на тривалий термін, а також як часто треба зазирати до пакетів з продуктовими припасами - читайте у матеріалі Коротко про.

Крупи

Це основа ситного запасу. Гречка, рис, пшоно, вівсянка, перловка, булгур - «золотий фонд» комори. Крупи, як складні вуглеводи, надовго забезпечують організм енергією. Зберігають їх до 2 років, легко готуються, добре насичують.

Важливо тримати їх у герметичних контейнерах, щоб уникнути вологи та комах. Раз на кілька місяців (два чи три, коли зручно) перевіряти, чи немає ознак псування. А ще краще – з’їдати один пакет, а на його місце класти свіжий.

Макаронні вироби

Універсальний продукт, який можна поєднувати з будь-якими соусами чи тушкованкою. Макарони довго зберігаються, адже виготовлені із висушеного тіста. Вони придатні до споживання від року до трьох залежно від умов. У запасах важливо мати декілька упаковок спагеті чи фарфале як альтернативу крупам, щоб харчування не було одноманітним.

Тримати макаронні вироби краще в сухому темному місці у щільній упаковці. Раз на пів року переглядайте залишки.

Консерви

Надійна їжа для будь-якої надзвичайної ситуації. Консерви готові до вживання без приготування, що особливо цінно під час відключень світла чи газу. Тушонка, рибні консерви, бобові у банках, готові овочеві страви – обирайте те, що подобається.

М’ясні, рибні чи овочеві банки можуть зберігатися від 2 до 5 років. Тут важливо стежити, щоб упаковка була цілою, без здуття. Раз на кілька місяців перевіряйте дати і стан банки. До речі, беріть для запасів невеликі баночки, щоб використати відразу і не зберігати відкриті завітрені консерви.

Олія та жири

Важко уявити собі запаси української господині без сала. Сюди ж додаємо рослинну олію, вершкове масло, смалець. Надто жирно? А насправді це важливі джерела калорій, що поповняють організм енергією, допомагають витримувати холод.

Зберігати такі жири слід у темному прохолодному місці близько року. Перевіряти раз на кілька місяців, прогірклий запах свідчить про псування.

Гречка, рис, пшоно, вівсянка, перловка, булгур - це «золотий фонд» комори. Фото: pixabay.com

Альтернативні джерела білка

Коли свіжа свинина чи яловичина недоступні, виручають сухе чи консервоване м’ясо, бобові (горох, сочевиця, нут), соєві продукти, сушений білок (яєчний порошок чи сухе молоко). Вони можуть зберігатися до 2 років. Нагадаємо, білок - головний будівельний матеріал для організму, без нього важко підтримувати сили. Тому такі продукти обов’язково треба мати у запасі. До речі, в більшості – це швидке приготування: соєве м’ясце треба тільки замочити у воді і опісля готувати. З яєчного порошку можна будь-коли приготувати омлет, а сухе молоко додавати у каші або до кави, як звичайне.

Зберігають їх у сухих контейнерах, без доступу вологи. Перевіряють хоча б раз на сезон.

Сушені овочі та фрукти

Курага, родзинки, яблука, чорнослив додають вітамінів і заміняють солодощі, а сушені морква, цибуля, томати є смачною добавкою для супів і соусів. Їхнє зберігання допомагає урізноманітнити раціон та підтримати імунітет.

Сушені овочі та фрукти можуть лежати до року у герметичних банках чи пакетах із Zip-замком. Важливо, щоб у приміщенні було сухо та прохолодно. Раз на 2–3 місяці варто перевіряти, чи не з’явилася волога чи цвіль.

Горіхи та насіння

Джерело корисних жирів та білків. Мигдаль, волоські горіхи, насіння соняшника чи гарбуза потрібно зберігати в сухому прохолодному місці, краще навіть у скляних банках чи полотняних мішечках. Для довшого збереження смаку можна тримати в холодильнику або морозильнику. Та все-таки важливо пам’ятати, що вони можуть згіркнути, тому краще не робити запас більше ніж на 6–8 місяців. А раз на три місяці перевіряйте, чи не з’явилася гіркота або ознаки плісняви, бо такі продукти швидко псуються від тепла та вологи.

Мед, цукор, сіль

Відомо, що мед - «вічний» продукт, зберігається десятиліттями, не втрачаючи свої властивості. Зберігати його варто в скляних банках у темному прохолодному місці. Цукор і сіль теж можна закупити про запас, адже не псуються і завжди потрібні у господарстві.

Раз на пів року перевіряйте мед на кристалізацію (хоча це цілком природний процес, який впливає лише на текстуру), а інші продукти з цього пункту - на відсутність вологи чи комах.

Мед - «вічний» продукт, зберігається десятиліттями, не втрачаючи свої властивості. Фото: pixabay.com

Чай, кава, спеції

А такі продукти відповідають за настрій і атмосферу в домі. Все ж без чашки ароматного чаю чи кави важко уявити затишок. Спеції хоч і другорядний інгредієнт страв, зате допомагають урізноманітнити смак навіть найпростішої каші.

Чай і кава потребують сухого, герметичного зберігання. Тримайте їх у металевих чи скляних банках подалі від сонця.

Спеції також варто берегти у щільно закритій тарі, щоб зберегти аромат. Оптимально раз на пів року перевіряти, чи не втратили вони свіжості, адже з часом тьмяніють і слабшають, тобто вивітрюється їхній аромат.

Конкретно

Як зберігати продукти правильно?

Підготували шпаргалку для господинь. Отож, для правильного зберігання продуктів має бути:

  • Темне й сухе місце. Комора, шафа чи коробки у квартирі, де стабільна температура і немає прямих сонячних променів. Оптимально +7 °C для овочів і фруктів, +15 °C для круп, консервів, спецій.
  • Чистота. Перед закладанням запасів підвал чи комору треба ретельно прибрати, просушити, побілити вапном або обробити антисептиком від грибка та цвілі. Полички застелити папером чи дерев’яними дощечками, банки підписати.
  • Герметичність. Скляні банки, пластикові контейнери, вакуумні пакети – це найкращі друзі довготривалих запасів.
  • Ротація. Старіші продукти використовуйте першими, а нові ставте вглиб.
  • Перевірка. Робіть огляд продуктів щомісяця. Перевіряйте овочі на гниль, крупи на наявність комах, банки - на герметичність. Якщо помітили проблему, то одразу відсортуйте, щоб не зіпсувались інші продукти.

І запам’ятайте золоте правило: «Краще менше, але якісніше». Зберігати треба стільки, скільки реально використає родина за зиму. А регулярна перевірка і правильні умови допоможуть уникнути втрат.

До речі

Восени саме час запасатись на зиму й свіжими овочами, поки ціни на них не злетіли до хмар. Як правильно зберігати великі запаси картоплі, цибулі, моркви та капусти, в тому числі й в квартирі – ми розповідали тут. 

Теги за темою
Здоров'я продукти
Джерело матеріала
loader