Свіжі овочі можуть бути небезпечними для споживання: вчені пояснили чому
Свіжі овочі можуть бути небезпечними для споживання: вчені пояснили чому

Свіжі овочі можуть бути небезпечними для споживання: вчені пояснили чому

Овочі / © unsplash.com

Британські вчені виявили, що нанопластик із ґрунту може проникати в їстівні частини овочів, навіть минаючи природні захисні механізми рослин. Це відкриття викликає серйозні занепокоєння щодо безпеки продуктів харчування.

Про це йдеться у журналі Environmental Research.

Дослідники з Плімутського університету провели експеримент із редискою у водному розчині, що містив наночастинки полістиролу. Всього за п’ять днів майже 5% пластику проникло в корені рослини. Що найважливіше, чверть цього пластику була знайдена в їстівній частині кореня, а також у вищих пагонах.

Фізіолог Натаніель Кларк підтвердив, що наночастинки проникають крізь смужку Каспарія — бар’єр у коренях, який має фільтрувати шкідливі речовини. Це означає, що нанопластичні частинки можуть долати цей бар’єр, накопичуючи їх у рослинах та передаючи їх будь-чому, що їх споживає.

Хоча експеримент не імітував реальні агроумови, вчені впевнені: головний принцип працює. Нанопластик може поглинатися різними видами продуктів і, таким чином, мільйонами фрагментів потрапляти в наш організм, де, як відомо, він може спричиняти біологічні порушення.

За словами морського біолога Річарда Томпсона, це доводить, що забруднення пластиком накопичується «не лише в морепродуктах, а й в овочах», підкреслюючи зростаючу проблему для здоров’я людини.

Чи знаєте, як правильно називати один із найпопулярніших та найкорисніших видів горіхів — горіх, який називають то грецьким, то волоським? Чим відрізняється грецький горіх від волоського? Аякщо нічим, то чому він має дві назви?

Мер Харкова Терехов попередив харків’ян про важку зиму

Читати публікацію повністю →

Володимир Зеленський / © Getty Images

Читати публікацію повністю →

Інфанти Єлена та Крістіна / © Getty Images

Читати публікацію повністю →

Туркана, Кенія / © Фото з відкритих джерел

Читати публікацію повністю →

Джерело матеріала
loader
loader