/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F065751ddbd2be959d256316d7118ccc2.jpg)
Які продукти підвищують ризик деменції: шокувальні подробиці
Їжа / © unsplash.com
Дослідники Політехнічного університету Вірджинії вивчили вплив ультраперероблених продуктівна когнітивні функції у людей віком від 55 років. Серед 4750 учасників дослідження протягом 7 років перевіряли здатність до пам’яті, концентрації та обчислень.
Про це пише Science Altert.
Виявилося, що щоденне споживання додаткової порції переробленого м’яса підвищує ризик розвитку когнітивних порушень на 17%, а солодкі газовані напої — на 6%.
Найбільшу шкоду завдають саме ультраперероблені м’ясні продукти та напої з цукром, тоді як інші УПП (солодощі, закуски, готові страви) значного впливу на мозок не показали.
Професори радять вносити зміни в щоденний раціон: зменшити споживання газованих напоїв та переробленого м’яса, віддавати перевагу свіжим продуктам, овочам та білку натурального походження.
Бренда Деві, співавтор дослідження, зазначає: «Усе можна змінити через поміркованість та збалансоване харчування».
Водночас Бен Кац додає: «Дотримуватися дієти — одне, а навчитися готувати здорову їжу — зовсім інше».
За даними дослідження, понад 65% купованих американцями продуктів у 2020 році були ультрапереробленими, що характеризується наявністю штучних барвників, ароматизаторів та емульгаторів. Молоді люди та літні отримують із цих продуктів більше половини щоденних калорій, що підсилює ризики когнітивних порушень.
Обман і зрада розкрилися під час похорону чоловіка / © PixabayЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →

