В Україні поки немає необхідності у відключенні світла, але можливі обмеження
В Україні поки немає необхідності у відключенні світла, але можливі обмеження

В Україні поки немає необхідності у відключенні світла, але можливі обмеження

В Україні поки немає необхідності застосовувати графіки відключення світла для населення, але в подальшому можливі обмеження.

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго".

За їх даними ТЕС зовсім не має резервних потужностей, тому покривання піків споживання можливе лише за рахунок резервних потужностей ГЕС та ГАЕС.

Також "Укренерго" заявляє про зменшення одиниць ТЕС у ремонті та збільшення блоків, що стоять без палива.

"Станом на сьогодні кількість одиниць ТЕС у ремонті зменшилось з 8-ми до 4-х, потужність яких становить 1610 МВт.

Але водночас збільшилась до 10-ти кількість блоків, що стоять без палива", - йдеться у повідомленні.

У компанії заявляють, аби запобігти порушенню режиму енергосистеми, складають графіки обмеження електроенергії та потужності для споживачів, а також графіки аварійного відключення.

За їх інформацією графіки погоджуються з місцевими органами та "враховують суспільне значення споживачів, їх технологічні особливості та схеми електропостачання".

"Укренерго" запевняє, у випадку необхідності відключення світла, споживачам про це повідомлять.

"Ми не говоримо про віялові відключення, вони є неконтрольованим процесом, спричиненими аварією в електромережах.

Йдеться про контрольовані диспетчерами Укренерго певні обмеження та відключення споживачів задля збереження цілісності енергосистеми і недопущення саме неконтрольованих відключень.

Наразі потреби у застосуванні таких обмежень немає", – сказав керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

Вводяться двосторонні договори між виробниками та постачальниками/великими споживачами, біржі – ринок "на добу вперед" і внутрисуточный ринок, а також балансуючий ринок, на якому буде розраховуватися вартість небалансов (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).

Народні депутати Олександр Домбровський (голова профільного Комітету ВР) і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці – з 1 липня на 1 жовтня поточного року.

Проект пропонує внести в перехідні положення закону "Про ринок е/е" і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмарь 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на 9 місяців.

Комітет Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданнях 28 травня і 30 травня із-за відсутності кворуму не зміг розглянути законопроекти про перенесення запуску нового ринку е/е на три місяці.

Источник материала
Поделиться сюжетом