У Нью-Йорку українці влаштували пікет проти вироку Марківу
У Нью-Йорку українці влаштували пікет проти вироку Марківу

У Нью-Йорку українці влаштували пікет проти вироку Марківу

Українці пікетують будівлю генкосульства Італії в Нью-Йорку проти вироку Марківу, 15 липня 2019.

У Нью-Йорку українці влаштували акцію протесту перед будівлею генерального консульства Італії проти вироку нацгвардійцю Віталію Марківу, якого суд приговорив до 24 років позбавлення волі через причасність до смерті двох людей на Донбасі у 2014 році.

Про це повідомляє Укрінформ.

Близько 10 українців вийшли до будівлі генконсульства Італії з плакатами, де написано "Свобода Віталію Марківу", "Італійське правосуддя не повинно діяти за путінськими вказівками".

Активісти впевнені, що звинувачування, висунуті Марківу, були сфабриковані, і вимагають справедливого правосуддя в сторону звинувачуваного.

"Це упереджений суд, упереджене судочинство, і проти цього ми протестуємо", - прокоментував один із протестуючих.

Як повідомлялося, Віталій Марків довгий час проживав в Італії, але повернувся до України у грудні 2013 року під час Евромайдану.

З початку АТО на Донбасі став добровольцем в батальйоні ім.

Брав участь у боях під Слов'янськом.

У 2017 році він виїхав в Італію, щоб відвідати матір.

В аеропорту Болоньї Марківа заарештували за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі та його російського перекладача андрія Міронова, які загинули в результаті мінометного обстрілу поблизу Слов'янська у травні 2014 року.

Сторона звинувачення стверджує, що Марків був командиром підрозділу, знав, що мова йде про журналістів, і цілився саме в них.

Сам Марків звинувачення відкидає.

Його адвокат стверджує, що в період обстрілу його підзахисний був солдатом, а не командиром в Нацгвардії і віддавати накази не міг.

Юрист надав суду документи з України, які свідчать, що в батальйоні Марківа не було мінометів і він розташовувався в місці, звідки не було видно підніжжя гори Карачун, де загинув італійський журналіст.

У зв'язку із вироком Марківу, президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ і Генеральній прокуратурі України терміново зайнятися питанням його повернення на батьківщину.

15 липня Посол Італії в Україні Давиде Ла Челіліа заявив, що повне рішення суду щодо вироку колишньому нацгвардійцу Віталію Маркиву буде оприлюднено протягом 60 днів.

Источник материала
Поделиться сюжетом