"Через неповноцінне харчування гине більше людей, ніж від куріння" – Супрун розповіла, як "налагодити контакт" із їжею
"Через неповноцінне харчування гине більше людей, ніж від куріння" – Супрун розповіла, як "налагодити контакт" із їжею

"Через неповноцінне харчування гине більше людей, ніж від куріння" – Супрун розповіла, як "налагодити контакт" із їжею

П'ята частина передчасних смертей людей спричинена неповноцінним харчуванням.

Про це написала у Facebook в.

о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Вона написала: "Нещодавнє дослідження харчових звичок в 195 країнах показало, що неповноцінне харчування – причина 20% передчасних смертей.

Це більше, ніж вбиває куріння".

За словами Супрун, дослідження показало, що причиною загибелі людей стає брак фруктів, цільнозернових злаків, горіхів та насіння і надлишок солі.

Натомість правильний раціон допомагає контролювати вагу та певною мірою запобігати гіпертензії, діабету 2 типу, серцево-судинним хворобам, остеоартриту, депресії, деменції, деяких типів раку, а також зменшує прояви ревматоїдного артриту.

При цьому Супрун нвголосила, що збалансоване харчування не потребує витрачання великих коштів чи купівлі екзотичних продуктів.

"Не конче купувати чіа, кіноа, ягоди годжі, мармурову телятину та мигдалеве молоко..

Гречка, борщ, смородина, кавуни, чорний хліб, кукурудзяна та перлова крупи, гірчиця і сало, кріп, оселедець, часник, червоний перець, буряк, яблука, кориця, гарбузове і лляне насіння, волоські горіхи, обліпиха, чорнослив – всі ці звичні продукти надзвичайно корисні.

Хочете суперфуд – зваріть борщ", – радить кервіник МОЗ.

Супрун також сказала, що людському організму потрібні жири, білки, вуглеводи, харчові волокна (клітковина) і рідина.

Якщо ж щось із цього надовго виключити: перейти на кетодієту, чи відмовитися від жирів, чи їсти здебільшого білок – раціон буде нездоровим.

Тож, за словами в.

о.міністра, половину раціону мають становити овочі та фрукти, а решту – цільнозернові злаки, нежирне м’ясо, бобові, та горіхи і насіння.

"Якщо ви не їсте м’ясо, подбайте про достатню кількість рослинного білка, і джерела кальцію, цинку, заліза та вітаміну В12", – сказала Супрун і наголосила, що їжа має бути різноманітною.

За її словами, найменше в раціоні має бути тваринних жирів, найбільше — рослинних.

"Різні жири цінні по-своєму: в рибі є незамінні омега-3 поліненасичені кислоти, в соняшниковій олії багато вітаміну Е, в горіхах та лляному насінні - інші омега-3, ніж в рибі, в маслі і молоці — жирні кислоти із коротким ланцюгом і вітамін Д, в авокадо та оливковій олії — мононенасичені жирні кислоти", - нагадала вона.

Водночас, акцентувала Супрун, смажити на олії, особливо соняшниковій, шкідливо.

"️Не споживайте транс-жири, скоротіть до мінімуму насичені жири і додані цукри.

Тортики, вафлі, картопля-фрі, морозиво, енергетики шкідливі", – застерігає в.

Вона розкритикувала додані цукри: це порожні калорії, які означають викид інсуліну, стрімкі коливання рівня цукру в крові та карієс.

"ВООЗ орієнтує нас на 25-30 грамів доданих цукрів на день, максимум – на 50", – зауважила в.

Щодо "молочки", то, за її словами, краще обирати кисломолочні продукти без цукру та фруктових добавок і тверді витримані сири.

Також, за совами Супрун, не слід зловживати сіллю – це допоможе уникнути гіпертензії.

Солі багато в переробленому м’ясі і білому хлібі, а також чіпсах і солоних горіхах.

"Соління – це смачно, але важко і нездорово.

Краще заморожуйте овочі, навіть терті огірки.

Пам’ятайте про мікронутрієнти.

Вживайте йодовану сіль і продукти, багаті на залізо, цинк та кальцій", - радить керівник МОЗ.

Супрун закликала зважати на розмір порції та співвідношення компонентів, а також більше готувати вдома, не зловживаючи вуличною їжею та напівфабрикатами.

Источник материала
Поделиться сюжетом