"Купую 13 кілограмів фруктів через день, витрачаю по 500–600 гривень"

main image main image

"Купую 13 кілограмів фруктів через день, витрачаю по 500–600 гривень"

Полтавець 27-річний Роман Вовк п'ять місяців тому відкрив власну справу — виготовляє чипси із фруктів і м'яса.

Називає їх "фріпсами" і "джерками" відповідно.

Має близько сотні клієнтів на місяць.

Більшість — із Полтави та Полтавського району.Чому саме "фріпси"? - Працював у Щербанях Полтавського району на одному із підприємств.

Графік — з сьомої ранку до сьомої вечора.

Насправді затримувався довше.

Не влаштовувало, що майже не бачу сім'ю.

Шукав в інтернеті варіанти, чим можна займатися.

Спершу думав видавлювати олію.

Це дуже корисно, але дорого.

На очі потрапила московська компанія, що сушить овочі та фрукти.

Подумав, чому б не спробувати.

Шукав, як правильно сушити, намагався сконтактуватися із виробниками, але ніхто нічого не розповідав.

Тримають у секреті і бояться конкуренції.

Тож експериментував сам.Де обладнали міні-виробництво і скільки коштує обладнання? - Хочу бачити, як росте моя дитина.

Тож навіть не думав винаймати приміщення.

Придбав першу сушарку на п'ять секцій за 4 тисячі гривень і встановив її на балконі.

Тепер маю дві такі.

На кухні підготовлюю фрукти та м'ясо — мию, чищу, нарізую, м'ясо мариную.

Якщо справа піде, подумаю про розширення.Дружина підтримує, а от теща — не дуже.

Живемо з нею, часто скаржиться на шум від сушарок.Дорого обходиться бізнес? - Витрачаю багато електроенергії, одна сушарка в місяць тягне десь на 600–700 гривень.

За раз купую на 500–600 гривень фруктів.

Це близько 13 кілограмів.

Купую через день на ринку, оптових постачальників не маю.

Фрукти дорогі і дуже всушуються.

Наприклад, полуниця зменшується у 12 разів.

Аби отримати 100 грамів сушених полуничних фріпсів необхідно 1,5 кілограма ягоди.

А з 2 кілограмів ананасів маю лише 150 грамів фріпсів.

Тому не можу задешево продавати.

За сто грамів яловичих чипсів або "джерків" — 120 гривень, за апельсинові фріпси — 70 гривень, за ананасові — 120 і так далі.Де продаєте? - Лише через замовлення в "Інстаграмі".

Шукати клієнтів важко, поки що всі надії на "сарафанне радіо" і на рекламу.

Її замовляю у полтавських блогерів.

Це коштує близько 1500 гривень за "історію в Інстаграм", плюс даємо свою продукцію на пробу.

Наплив клієнтів після таких реклам до 50 чоловік на день.

Не встигаю їм відписувати, але через тиждень-два ажіотаж спадає.

Тоді я намагаюся заготувати ще якнайбільше товару і знову звертаюся за рекламою.

У планах — придумати свій бренд і замовити упаковку.

Також на наступних вихідних візьму участь у ярмарку.Зазвичай замовляють на 100–300 гривень.

Проте є і постійні клієнти, які ­беруть на 500.

Найбільші були замовлення на 1200 і 1500 гривень.

Тоді одна дівчинка набрала багато різних фріпсів, а друга взяла 2 кілограми джерків.З чого готуєте і скільки різновидів продукції? - Фруктові чипси готую з апельсинів, бананів, ківі, полуниці, груші, лимонів, грейпфрутів, ананасів, яблук.

Планую зайнятися овочами, вже поставив сушитися першу партію томатів.

Подивлюся, чи варто вводити у продаж.

Також роблю пастилу з яблук, бананів, смородини, горіхів, ананасів, іноді міксую.

Для джерків використовую лише яловичину — це єдиний вид м'яса, який безпечно вживати сирим.

Довго мариную в соєвому соусі і лише потім сушу.

А взагалі щось нове пробуватиму, може, навіть незвичне.

Можна висушити навіть гороховий суп.Як вживати і зберігати вашу ­продукцію? - Фріпси можна їсти як окремо, так і додавати в каші, смузі, пластівці.

Після сушіння зберігається 95 відсотків вітамінів.

Підійдуть людям, які дотримуються правильного харчування.

Можна давати дітям, спортсменам, людям на дієті.

Але варто пам'ятати, що це — фруктовий концентрат.

Наприклад, жменька ананасових фріпсів дорівнює цілому ананасу.

Тож треба на це зважати, аби потім не перебрати з калорійністю чи не спричинити алергію.

Фруктові зберігаються дуже довго — близько року, м'ясні трохи менше, їх беруть до пива.

Готову продукцію зберігаю у вакуумних банках.

Краще ставити в прохолодному місці без вологи.