Полтавець 27-річний Роман Вовк п'ять місяців тому відкрив власну справу — виготовляє чипси із фруктів і м'яса.
Називає їх "фріпсами" і "джерками" відповідно.
Має близько сотні клієнтів на місяць.
Більшість — із Полтави та Полтавського району.
Чому саме "фріпси"? - Працював у Щербанях Полтавського району на одному із підприємств.
Графік — з сьомої ранку до сьомої вечора.
Насправді затримувався довше.
Не влаштовувало, що майже не бачу сім'ю.
Шукав в інтернеті варіанти, чим можна займатися.
Спершу думав видавлювати олію.
Це дуже корисно, але дорого.
На очі потрапила московська компанія, що сушить овочі та фрукти.
Подумав, чому б не спробувати.
Шукав, як правильно сушити, намагався сконтактуватися із виробниками, але ніхто нічого не розповідав.
Тримають у секреті і бояться конкуренції.
Тож експериментував сам.
Де обладнали міні-виробництво і скільки коштує обладнання? - Хочу бачити, як росте моя дитина.
Тож навіть не думав винаймати приміщення.
Придбав першу сушарку на п'ять секцій за 4 тисячі гривень і встановив її на балконі.
Тепер маю дві такі.
На кухні підготовлюю фрукти та м'ясо — мию, чищу, нарізую, м'ясо мариную.
Якщо справа піде, подумаю про розширення.
Дружина підтримує, а от теща — не дуже.
Живемо з нею, часто скаржиться на шум від сушарок.
Дорого обходиться бізнес? - Витрачаю багато електроенергії, одна сушарка в місяць тягне десь на 600–700 гривень.
За раз купую на 500–600 гривень фруктів.
Це близько 13 кілограмів.
Купую через день на ринку, оптових постачальників не маю.
Фрукти дорогі і дуже всушуються.
Наприклад, полуниця зменшується у 12 разів.
Аби отримати 100 грамів сушених полуничних фріпсів необхідно 1,5 кілограма ягоди.
А з 2 кілограмів ананасів маю лише 150 грамів фріпсів.
Тому не можу задешево продавати.
За сто грамів яловичих чипсів або "джерків" — 120 гривень, за апельсинові фріпси — 70 гривень, за ананасові — 120 і так далі.Де продаєте? - Лише через замовлення в "Інстаграмі".
Шукати клієнтів важко, поки що всі надії на "сарафанне радіо" і на рекламу.
Її замовляю у полтавських блогерів.
Це коштує близько 1500 гривень за "історію в Інстаграм", плюс даємо свою продукцію на пробу.
Наплив клієнтів після таких реклам до 50 чоловік на день.
Не встигаю їм відписувати, але через тиждень-два ажіотаж спадає.
Тоді я намагаюся заготувати ще якнайбільше товару і знову звертаюся за рекламою.
У планах — придумати свій бренд і замовити упаковку.
Також на наступних вихідних візьму участь у ярмарку.
Зазвичай замовляють на 100–300 гривень.
Проте є і постійні клієнти, які беруть на 500.
Найбільші були замовлення на 1200 і 1500 гривень.
Тоді одна дівчинка набрала багато різних фріпсів, а друга взяла 2 кілограми джерків.
З чого готуєте і скільки різновидів продукції? - Фруктові чипси готую з апельсинів, бананів, ківі, полуниці, груші, лимонів, грейпфрутів, ананасів, яблук.
Планую зайнятися овочами, вже поставив сушитися першу партію томатів.
Подивлюся, чи варто вводити у продаж.
Також роблю пастилу з яблук, бананів, смородини, горіхів, ананасів, іноді міксую.
Для джерків використовую лише яловичину — це єдиний вид м'яса, який безпечно вживати сирим.
Довго мариную в соєвому соусі і лише потім сушу.
А взагалі щось нове пробуватиму, може, навіть незвичне.
Можна висушити навіть гороховий суп.
Як вживати і зберігати вашу продукцію? - Фріпси можна їсти як окремо, так і додавати в каші, смузі, пластівці.
Після сушіння зберігається 95 відсотків вітамінів.
Підійдуть людям, які дотримуються правильного харчування.
Можна давати дітям, спортсменам, людям на дієті.
Але варто пам'ятати, що це — фруктовий концентрат.
Наприклад, жменька ананасових фріпсів дорівнює цілому ананасу.
Тож треба на це зважати, аби потім не перебрати з калорійністю чи не спричинити алергію.
Фруктові зберігаються дуже довго — близько року, м'ясні трохи менше, їх беруть до пива.
Готову продукцію зберігаю у вакуумних банках.
Краще ставити в прохолодному місці без вологи.