"Купую 13 кілограмів фруктів через день, витрачаю по 500–600 гривень"
"Купую 13 кілограмів фруктів через день, витрачаю по 500–600 гривень"

"Купую 13 кілограмів фруктів через день, витрачаю по 500–600 гривень"

Полтавець 27-річний Роман Вовк п'ять місяців тому відкрив власну справу — виготовляє чипси із фруктів і м'яса.

Називає їх "фріпсами" і "джерками" відповідно.

Має близько сотні клієнтів на місяць.

Більшість — із Полтави та Полтавського району.

Чому саме "фріпси"? - Працював у Щербанях Полтавського району на одному із підприємств.

Графік — з сьомої ранку до сьомої вечора.

Насправді затримувався довше.

Не влаштовувало, що майже не бачу сім'ю.

Шукав в інтернеті варіанти, чим можна займатися.

Спершу думав видавлювати олію.

Це дуже корисно, але дорого.

На очі потрапила московська компанія, що сушить овочі та фрукти.

Подумав, чому б не спробувати.

Шукав, як правильно сушити, намагався сконтактуватися із виробниками, але ніхто нічого не розповідав.

Тримають у секреті і бояться конкуренції.

Тож експериментував сам.

Де обладнали міні-виробництво і скільки коштує обладнання? - Хочу бачити, як росте моя дитина.

Тож навіть не думав винаймати приміщення.

Придбав першу сушарку на п'ять секцій за 4 тисячі гривень і встановив її на балконі.

Тепер маю дві такі.

На кухні підготовлюю фрукти та м'ясо — мию, чищу, нарізую, м'ясо мариную.

Якщо справа піде, подумаю про розширення.

Дружина підтримує, а от теща — не дуже.

Живемо з нею, часто скаржиться на шум від сушарок.

Дорого обходиться бізнес? - Витрачаю багато електроенергії, одна сушарка в місяць тягне десь на 600–700 гривень.

За раз купую на 500–600 гривень фруктів.

Це близько 13 кілограмів.

Купую через день на ринку, оптових постачальників не маю.

Фрукти дорогі і дуже всушуються.

Наприклад, полуниця зменшується у 12 разів.

Аби отримати 100 грамів сушених полуничних фріпсів необхідно 1,5 кілограма ягоди.

А з 2 кілограмів ананасів маю лише 150 грамів фріпсів.

Тому не можу задешево продавати.

За сто грамів яловичих чипсів або "джерків" — 120 гривень, за апельсинові фріпси — 70 гривень, за ананасові — 120 і так далі.Де продаєте? - Лише через замовлення в "Інстаграмі".

Шукати клієнтів важко, поки що всі надії на "сарафанне радіо" і на рекламу.

Її замовляю у полтавських блогерів.

Це коштує близько 1500 гривень за "історію в Інстаграм", плюс даємо свою продукцію на пробу.

Наплив клієнтів після таких реклам до 50 чоловік на день.

Не встигаю їм відписувати, але через тиждень-два ажіотаж спадає.

Тоді я намагаюся заготувати ще якнайбільше товару і знову звертаюся за рекламою.

У планах — придумати свій бренд і замовити упаковку.

Також на наступних вихідних візьму участь у ярмарку.

Зазвичай замовляють на 100–300 гривень.

Проте є і постійні клієнти, які ­беруть на 500.

Найбільші були замовлення на 1200 і 1500 гривень.

Тоді одна дівчинка набрала багато різних фріпсів, а друга взяла 2 кілограми джерків.

З чого готуєте і скільки різновидів продукції? - Фруктові чипси готую з апельсинів, бананів, ківі, полуниці, груші, лимонів, грейпфрутів, ананасів, яблук.

Планую зайнятися овочами, вже поставив сушитися першу партію томатів.

Подивлюся, чи варто вводити у продаж.

Також роблю пастилу з яблук, бананів, смородини, горіхів, ананасів, іноді міксую.

Для джерків використовую лише яловичину — це єдиний вид м'яса, який безпечно вживати сирим.

Довго мариную в соєвому соусі і лише потім сушу.

А взагалі щось нове пробуватиму, може, навіть незвичне.

Можна висушити навіть гороховий суп.

Як вживати і зберігати вашу ­продукцію? - Фріпси можна їсти як окремо, так і додавати в каші, смузі, пластівці.

Після сушіння зберігається 95 відсотків вітамінів.

Підійдуть людям, які дотримуються правильного харчування.

Можна давати дітям, спортсменам, людям на дієті.

Але варто пам'ятати, що це — фруктовий концентрат.

Наприклад, жменька ананасових фріпсів дорівнює цілому ананасу.

Тож треба на це зважати, аби потім не перебрати з калорійністю чи не спричинити алергію.

Фруктові зберігаються дуже довго — близько року, м'ясні трохи менше, їх беруть до пива.

Готову продукцію зберігаю у вакуумних банках.

Краще ставити в прохолодному місці без вологи.

Источник материала
Поделиться сюжетом