Верховний суд підтримав заборону Концерну РРТ відключати цифрове мовлення
Верховний суд підтримав заборону Концерну РРТ відключати цифрове мовлення

Верховний суд підтримав заборону Концерну РРТ відключати цифрове мовлення

Про це йдеться у постанові від 3 вересня 2019 року.

Справу за позовом «Зеонбуду» Господарський суд Києва прийняв до розгляду 18 квітня.

Предметом спору в цій справі є переддоговірний спір щодо укладання господарського договору.

Після цього ухвалою від 23 квітня задля забезпечення позову Господаський суд міста Києвазаборонив Концерну РРТ припиняти надання телекомунікаційних послуг «Зеонбуду».

Заява «Зеонбуду» про забезпечення позову мотивована тим, що: Концерн є єдиним власником висотних споруд, де можливо установити телекомунікаційне обладнання, та погрозами припинити надання послуг.

24 червня Північний апеляційний господарський суд підтримав рішення Господарського суду Києва.

Однак Концерн РРТ оскаржив його у касаційній інстанції.

Як йдеться у постанові Верховного суду, мотивуючи свою позицію Концерн наголошував на тому, що суд фактично зобов’язав «державне підприємство в умовах збитковості, внаслідок недоотримання більше 35 мільйонів гривень за фактично надані позивачу послуги, із загрозою припинення власної господарської діяльності - надавати послуги «Зеонбуд».

У свою чергу «Зеонбуд», згідно постанови суду, звертав увагу на те, що безперервна робота цифрової телемережі має значне соціальне значення та забезпечує інформаційну безпеку в країні: «Позивач наголошує на тому, що існує реальна загроза відключення обладнання Товариства відповідачем, що призведе до зупинки роботи цифрової телемережі та відсутності у доступі до інформації (телебачення) для мільйонів жителів України».

Верховний суд залишив у силі рішення попередніх інстанцій через те, що Концерн, на його думку, не спростував наведених висновків судів попередніх інстанцій та не довів неправильного застосування ними норм матеріального права.

«За таких обставин касаційна інстанція вважає за необхідне касаційну скаргу Концерну залишити без задоволення, а оскаржувані ухвалу та постанову судів попередніх судових інстанцій - без змін як такі, що відповідають вимогам норм матеріального та процесуального права», - йдеться у постанові суду.

У березні Григорій Шверк, народний депутат, член Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав про те, що Концерн РРТ погрожує вимкнути цифрове мовлення, якщо «Зеонбуд» не сплатить до 18 березня свій борг.

Однак згодом тогочасний голова Нацради Юрій Артеменко спростував цю інформацію і запевнив, що відключення не відбудеться.

Сторони та медіагрупи не можуть домовитись про тарифи.

У квітні Концерн РРТ запропонував «Зеонбуду» та медіагрупам «проміжні» тарифи, які дозволять компанії не бути збитковою при мінімальних операційних витратах (заробітна плата, податки, електрична енергія).

Однак їх не підтримав цифровий оператор.

Ілюстрація: korrespondent.

Источник материала
Поделиться сюжетом