Рада ухвалила закон Зеленського про імпічмент
Рада ухвалила закон Зеленського про імпічмент

Рада ухвалила закон Зеленського про імпічмент

Сьогодні, 10 вересня, законопроект Володимира Зеленського про процедуру імпічменту глави держави прийнятий депутатами Верховної Ради у першому читанні.

За 337 нардепів.

Верховна Рада на засіданні у вівторок прийняла за основу законопроект №1012 "Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)".

У першому читанні за законопроект проголосували 337 народних депутатів.

Цей законопроект був внесений президентом Володимиром Зеленським з метою створення правових основ для забезпечення реалізації народними депутатами парламентського контролю за дотриманням главою держави Конституції і законів України, відновлення системи стримувань і противаг шляхом забезпечення можливості практичної реалізації процедури імпічменту.

Популярні новини зараз.

Настя Каменських у відвертому вбранні ощасливила шанувальників перед носом у Потапа.

Екс-учасник Квартал 95 Денис Манжосов про зміну влади, колишніх колег і нову роботу: "Країні потрібно змінювати обличчя".

Анастасія Приходько знову стала дружиною: ексклюзивні фото щасливої родини.

Ванга розповіла про війну на Донбасі, доленосне пророцтво: "Буде мир, коли підпише...".

Показати ще.

Прийнятий закон передбачає, що:.

процедура імпічменту буде ініціюватися більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради;.

з метою повного, всебічного і неупередженого розслідування буде утворюватися спеціальна тимчасова слідча комісія, до складу якої будуть входити нардепи (з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп), спеціальний прокурор і спеціальні слідчі;.

захист прав, свобод і законних інтересів глави держави в процедурі імпічменту будуть забезпечувати захисники президента України;.

спеціальна тимчасова слідча комісія буде готувати висновки і пропозиції щодо вчинення президентом державної зради або іншого злочину;.

пленарне засідання Верховної Ради, на якому будуть розглядатися зазначені висновки і пропозиції, буде відкритим (за винятком випадків, коли висновки і пропозиції або додані до неї матеріали будуть містити інформацію, що становить державну або іншу охоронювану законом таємницю);.

після прийняття Радою рішення про звинувачення президента парламент буде звертатися до Конституційного Суду для одержання висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення президента України з поста в порядку імпічменту) і Верховний Суд (для отримання висновку про те, що діяння, в яких звинувачується президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину);.

рішення про усунення президента з поста в порядку імпічменту будуть прийматися тільки в разі, якщо висновки Конституційного Суду та Верховного Суду покажуть дотримання вимог Конституції та законів України;.

відповідне рішення буде вважатися прийнятим, якщо за нього проголосує не менш як три чверті народних депутатів України від конституційного складу Ради;.

у разі неприйняття Верховною Радою постанови про усунення президента з поста в порядку імпічменту головуючий від імені парламенту вибачиться перед президентом.

Як відомо, Верховна Рада цього тижня планувала пленарне засідання.

Нардепи планують розглянути законопроект про імпічмент президенту, а наступного тижня – проект закону про державний бюджет на 2020 рік.

Про це сьогодні йшлося на погоджувальній раді парламенту.

Голова ВР Дмитро Разумков наголосив, що на поточному пленарному тижні (10-13 вересня) до розгляду підготовлено вже 36 питань.

Політик зазначив, що їх кількість може зростати.

Слід нагадати, що держбюджет України затверджується на рік – з 1 січня по 31 грудня.

Його розробляє Мінфін і вносить на розгляд Кабміну, який подає проект закону про головний фінансовий документ країни до Верховної Ради.

Як повідомляв портал Знай.

uа, Зеленський зробив неймовірний подарунок звільненим морякам.

Також портал Знай.

ua писав, що звільнений моряк поділився емоціями від зустрічі із Зеленським: "Дуже щирий і зворушливий".

Источник материала
Поделиться сюжетом