Низка депутатів Київради звинуватила Кличка у спробі замінити КМДА новим виконавчим органом
Низка депутатів Київради звинуватила Кличка у спробі замінити КМДА новим виконавчим органом

Низка депутатів Київради звинуватила Кличка у спробі замінити КМДА новим виконавчим органом

Окремі депутати Київської міської ради мають побоювання щодо ініційованого мером Києва Віталієм Кличком проєкту рішення про створення окремих виконавчих органів, які фактично можуть підмінити функції Київської міської державної адміністрації.

Про це у середу, 11 вересня, заявив голова депутатської групи "Київська команда" Сергій Гусовський на брифінгу, представляючи позицію депутатів своєї політсили у Київраді.

За його словами, такі дії можуть дозволити Кличку після звільнення з посади голови КМДА зберегти абсолютну владу в Києві і "узурпувати владу".

"Це суперечить чинному законодавству.

Тобто, насправді рішення полягає не в тому, щоб на рівні Київради зробити так, щоб утримати владу, а потрібні зміни до закону про столицю", - сказав депутат.

Він назвав цю ініціативу небезпечною.

"Це таке фіктивне відновлення місцевого самоврядування.

Тобто, йдеться не про справжнє сучасне самоврядування, таке, як у столицях Європи, а просто про те, щоб перепідпорядкувати і розібрати КМДА на якісь окремі департаменти, виконавчі органи", - заявив Гусовський.

Він підкреслив, що п'ять років у столиці блокувався процес відновлення місцевого самоврядування, і що це може відбутися лише через зміни до закону про столицю, яке має ухвалити Верховна Рада.

Ще один депутат міськради Ілля Сагайдак заявив про необхідність провести перевірку місцевих фінансів.

"Нам потрібно зрозуміти, куди йдуть гроші киян, тому ми звертаємося до президента, щоб він негайно ініціював проведення аудиту в Києві", - зазначив депутат.

Глава депутатської фракції "Солідарність" у Київраді Андрій Странніков своєю чергою переконаний, що депутати міськради своїми заявами хочуть просто "попіаритися".

"Комусь дуже хочеться розхитати ситуацію, дуже хочеться, щоб завтра не відбулася сесія і показати нездатність Київради ухвалювати рішення.

У Київраді є 5 фракцій і 1 депутатська група.

З цих 5 фракцій 4 висловилися за перепризначення київського міського голови главою КМДА і підписали відповідну заяву, а одна фракція і одна депутатська група цього не зробили - ви їх сьогодні побачили.

У них інша позиція", - сказав він журналістам після брифінгу депутатів.

Кличко, своєю чергою, заявляв, що розподіл повноважень міського голови Києва та керівника столичної державної адміністрації нібито суперечить європейській практиці місцевого самоврядування.

4 вересня Кабмін під час засідання погодив звільнення Кличка з посади голови КМДА.

Остаточне рішення має прийняти президент України Володимир Зеленський.

Сам очільник столиці рішення уряду називає неконституційним.

Водночас прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що в Києві не припинилася корупційна практика впливу на столичну адміністрацію різноманітних груп.

Очільник уряду заявив, що особисто дуже поважає Кличка: "Я би звільнив не його, а пана Столара (Вадим Столар, забудовник та підприємець, який нібито має вплив на Кличка - ред.) , але посади у цієї людини немає, тому зробити це було би неможливо".

Источник материала
Поделиться сюжетом