Главу "Укрексімбанку" Гриценка звинувачують у злочинних діях на користь Курченко в інтересах Порошенко
Главу "Укрексімбанку" Гриценка звинувачують у злочинних діях на користь Курченко в інтересах Порошенко

Главу "Укрексімбанку" Гриценка звинувачують у злочинних діях на користь Курченко в інтересах Порошенко

Голова правління "Укрексімбанку" Олександр Гриценко звинувачується в злочинних діях на користь бізнесмена Сергія Курченка в інтересах екс-президента України Петра Порошенка.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на Генпрокурату.

"Голова правління Укрексімбанку Олександр Гриценко проходить по справі за фактом створення в лютому 2010 року колишнім президентом Віктором Януковичем та його оточенням злочинної організації і звинувачують у сприянні зняття арештів з депозитів і застав за виданими банком кредитами на 160 млн доларів на покупку "Українського медіа холдінгу"", - сказано в повідомленні.

Як заявила прокурор, Гриценко у вересні 2014 року вирішив використовувати свої службові повноваження, всупереч інтересам державного банку за зверненням на його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму 506 млн доларів, намагаючись забезпечити інтереси екс-глави адміністрації президента і екс-власника УМХ Бориса Ложкіна, екс-президента України Петра Порошенка, екс-заступник глави АП Олексія Філатова та екс-першого віце-президента Українського медіа холдінгу Григорія Шверка.

Наголошується, що мова йде щодо одного з епізодів справи за нібито легалізації 406 млн доларів екс-першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим, екс-главою Міндоходів Олександром Клименком і бізнесменом Сергієм Курченко шляхом купівлі холдінгу УМХ.

"Реалізуючи злочинний умисел, у другій половині 2012 року Арбузов і Курченко, діючи за попередньою змовою з Януковичем, Клименко та іншими учасниками злочинної організації, запропонували Ложкіну та іншим бенефіціарним власникам групи компаній УМХ сприяти злочинної організації Януковича і взяти участь в легалізації коштів більше $406 млн шляхом укладення ряду угод по купівлі групи компаній УМХ", — затверджує прокурор.

За даними слідства, в рамках угоди ТОВ "Ветеко Медіа Інвест" отримало в державному "Укрексімбанку" за договором від жовтня 2013 року кредит 160 млн доларів, в якості забезпечення за яким був ряд депозитів на 50 млн доларів і казначейські зобов'язання на 50 млн млн доларів, нерухомість та устаткування, а без твердого забезпечення залишалася сума 45,27 млн доларів.

Як вказала сторона звинувачення, в 2014 році суд з ініціативи Генпрокуратури арештував зазначені депозити і казначейські зобов 'язання, а в середині серпня того року Гриценко став головою правління.

"Намагаючись продовжити реалізацію плану щодо легалізації коштів злочинної організації, а також для недопущення звернення приналежних їй активів в сумі 506 млн доларів на користь Укрексімбанк, в серпні 2014 року Курченко запропонував Шверку продовжити реалізацію попередньо узгодженого злочинного плану спільно з Ложкіним, Філатовим з відома та за погодженням з президентом України Порошенком", - заявила прокурор.

прожиткового мінімуму для працездатних осіб, або 2,999 млн грн без утримання під вартою.

Источник материала
Поделиться сюжетом