Ізраїльські вчені винайшли інноваційний метод очищення сонячних панелей від пилу
Ізраїльські вчені винайшли інноваційний метод очищення сонячних панелей від пилу

Ізраїльські вчені винайшли інноваційний метод очищення сонячних панелей від пилу

Вчені з Університету імені Бен-Гуріона (Ізраїль) запропонували кмітливий і простий спосіб очищення сонячних панелей від пилу.

Ця проблема значно знижує коефіцієнт корисної дії сонячних електростанцій.

Новий метод, розроблений вченими, видаляє 98% частинок пилу з поверхні сонячних батарей, що істотно підвищує їх ККД, пише Еurekalert.

У новому дослідженні, опублікованому в науковому журналі Langmuir, ізраїльські винахідники виклали суть нового методу.

За приклад вони взяли квіти лотоса.

За будь-яких умов вони залишаються білими і без пилу.

Адгезія (прилипання) пилу до сонячних панелей – проблема №1 для будь-якої сонячної електростанції.

У районах з високою щільністю пилу, таких як пустеля Негев в Ізраїлі, вона повинна бути вирішена якомога швидше.

«У природі ми спостерігаємо, що лотос залишається без пилу і патогенів завдяки своїй нанотекстурованій поверхні і тонкому восковому гідрофобному покриттю, яке відштовхує воду.

У пустелі пил накопичується на поверхні сонячних елементів, а їх постійне очищення досить трудомістке.

Ось чому ми зімітували поведінку рослини на сонячному елементі», – пояснила Табі Хекенталер з Інституту водних ресурсів імені Цукерберга.

Виявилося, що зміна поверхневих властивостей на 45% знижує кількість пилу, що осідає на поверхні сонячних панелей.

Іншими словами, як мінімум удвічі можна посилити потенціал застосування сонячної енергії.

Вчені досліджували ефект модифікації кремнієвої підкладки (Si), напівпровідника, використовуваного в фотоелектричних елементах, щоб імітувати самоочисні властивості лотоса – коли вода скочується з листя і забирає з собою забруднення.

Відомо, що супергідрофобність зменшує тертя між краплями води і поверхнею, тим самим дозволяючи краплям води зносити чисті частки з поверхонь.

Однак сили, які прикріплюють частки до поверхонь під час механізму самоочищення, і вплив нанотекстур на ці сили, до кінця не вивчені.

Щоб пролити світло на ці сили і вплив нанотекстури на них, ізраїльські вчені підготували чотири різні сонячні панелі на основі кремнію.

Потрібний результат було досягнуто шляхом вологого хімічного травлення поверхні для створення нанодротів на поверхні і нанесення додаткового гідрофобного покриття.

Видалення частинок збільшилося з 41% на гідрофільних гладких кремнієвих пластинах до 98% на супергідрофобних нанотекстурованих поверхнях.

Результати були науково підтверджені.

Виявилося, що адгезія в воді знижується в 30 разів.

За словами розробників, причиною збільшення зісковзування брудних часток стало не низьке тертя між краплями і супергідрофобними поверхнями, а збільшення сили, яка відокремлює ці частинки від поверхонь.

Експериментальні методи і критерій видалення частинок, отримані в лабораторних умовах, легко можуть бути відтворені при виробництві самоочисних поверхонь різної хімічної природи або текстури.

Источник материала
Поделиться сюжетом