Усе про чай: види, корисні властивості та рецепти, які вас здивують
Усе про чай: види, корисні властивості та рецепти, які вас здивують

Усе про чай: види, корисні властивості та рецепти, які вас здивують

Історія свята.

Міжнародний День чаю – свято неофіційне, однак популярне у світі.

Ідея відзначення такого дня з’явилася давно.

Однак вперше відсвяткували цю дату після громадських форумів в індійському Мумбаї і бразильському Порту-Алегрі (2004 та 2005 роки).

Основна мета – привернути увагу суспільства до проблем виробництва чаю, до складнощів маленьких підприємств на тлі величезних корпорацій, які фактично захопили ринок своїм низькопробним продуктом.

Найбільш широко святкування відбувається в Індії та на Шрі-Ланці.

Але й інші провідні виробники чаю відзначають цей день.

Так різні заходи проходять у Бангладеші, Непалі, В'єтнамі, Індонезії, Кенії, Малайзії, Уганді, Танзанії.

Де у світі виготовляють чай: інфографіка.

Який буває чай.

Є безліч класифікацій чаю: за типом рослини, походженням, окисненням, типом листя і його обробки, сезоном збирання, додатковою обробкою тощо.

Ми ж розкажемо про найпопулярніші види чаю (класифікація за кольором).

Найпоширеніший чай у світі – чорний.

Його споживають у різних країнах, з добавками і без, з цукром, без цукру, зі скибочкою лимона і вершками.

Варіантів безліч.

Особливість чорного чаю в тому, що він зазнає повного окислення.

Улун – чай, який своїми властивостями найбільше нагадує традиційний чорний.

Він окиснений на 30 – 70%.

У Китаї його називають синьо-зеленим чи навіть блакитним.

Зелений чай не піддається повному окисненню.

Його обробляють таким чином, щоб не відбулася сильна ферментація.

Цей чай справедливо вважають кориснішим за чорний.

Жовтий чай – майже те ж саме, що й зелений, до якого ми звикли.

Але перед процесом сушки він проходить процедуру закритого томління.

Білий чай зазнає ще меншої ферментації, ніж зелений.

Фактично білий чай – це чайні бруньки.

Його збирають лише на початку весни.

У цей напій часто додають жасмин.

Пуер – це дуже нестандартний та смачний чай, родом з Китаю.

Чим він старіший – тим смачніший.

Цей вид чаю готують за складною технологією.

Листя обробляють спеціальними настоями.

Потім додають бактерії, щоб чай ферментувався.

Після цього кладуть у спеціальні ями з настоєм на кілька років!.

Також чаєм називають напої, які не містять листя чайного куща.

- мате.

- ройбуш.

- кудін.

- каркаде.

- ханібуш.

- трав’яні чаї.

Корисні властивості чаю.

Кожен з видів чаю, які ми описали вище, мають свої корисні властивості.

Тож не варто обмежуватися лише одним видом, смакуйте їх усі і отримуйте максимум користі!.

Вітаміни: Р, К.

А, С і РР.

Властивості: має сильну бактерицидну і в'яжучу властивість (допомагає при харчових отруєннях); використовують для дезінфекції при ранах, гнійних захворюваннях шкіри і кон'юнктивітах; впливає на нервову систему (у залежності від міцності має від заспокійливої до тонізуючої дії); зміцнює ясна і захищає зуби від карієсу; зміцнює судини.

Вітаміни: С, РР і групи В.

Властивості: тонізує організм у цілому і нервову систему зокрема (тому не пийте його перед сном); має чудові антибактеріальні властивості; виводить з організму важкі метали; зміцнює судини та виводить холестерин; позитивно впливає на травну систему; допомагає боротися з онкологією.

Вітаміни: С, РР.

Властивості: він дуже схожий за властивостями на зелений чай, однак власне білий чай рекомендують людям з хронічною втомою та зниженим імунітетом.

Властивості: цей чай неймовірно бадьорить, тож ним можна спокійно замінити каву.

Він підвищує працездатність, покращує самопочуття, виводить з організму токсини, допомагає у боротьбі із зайвою вагою.

Також він зміцнює судини, знижує рівень холестерину та рівень цукру в крові.

Цей вид чаю спеціально пресують – від цього він лише кращий.

Загалом усі види чаю мають чудову тонізуючу властивість, вони мають сечогінну дію і виводять токсини, а також позитивно впливають на судини та допомагають кишково-шлунковому тракту.

Головне – пам’ятайте: чай треба вживати з розумом, жоден з видів чаю не варто пити перед сном (окрім трав’яних заспокійливих зборів, але й з ними треба бути обережними), а от вранці чашка чаю – чудовий і здоровий вибір!.

Цікаві рецепти чаю.

У кожного з нас є свої улюблені способи приготування чаю.

Хтось додає лимон, хтось – гвоздику, комусь до смаку лід, а комусь – вершки.

Але сьогодні ми хочемо запропонувати вам дійсно незвичні способи подачі напою.

Тим більше, що незабаром свята і часу на приготування ароматних і корисних напоїв буде більше!.

Солений чай.

Хочете чогось справді незвичного? Спробуйте солений тибетський чай з маслом!.

Як приготувати:.

Вам знадобиться звичайний чорний чай високої якості.

Заваріть його в невеличкому чайничку.

Додайте половину чайної ложки солі і чайну ложку вершкового масла.

Тибетці використовують масло з молока яка, але й звичайне коров’яче підійде.

Масала чай.

А цей рецепт родом з Індії.

Це чай, приготований з приправами на молоці.

В ідеалі його готують на вулиці на розжареному вугіллі, але й домашній варіант може бути непоганим.

Рецепт чаю родом з Індії.

Як приготувати:.

Вам потрібні:.

1 насінина гвоздики.

1 стручок кардамону.

1 паличка кориці, роздроблена на шматки.

1 склянка свіжого молока.

мелений імбир на кінчику ножа.

кілька крупинок свіжого меленого чорного перцю.

1 столова ложка цукру.

2 столові ложки чорного чаю.

кілька крупинок солі.

У ступці або кавоварці подрібнити кардамон і корицю.

У невелику каструлю помістити подрібнені спеції, імбир, перець, цукор, сіль, чорний чай.

Залити молоком.

Довести до кипіння.

Зняти з вогню відразу ж після закипання і процідити.

У горня наливайте крізь сито.

Цей рецепт чаю не такий незвичний, як попередні, але його смак і запах не залишать вас байдужими!.

Як приготувати:.

Візьміть столову ложку ягід чорниці (підійдуть сушені), чайну ложку чорного чаю, чайну ложку перегородок з волоського горіха.

Залийте це кип’ятком (600 мл).

Дайте настоятися 10 хвилин, в ідеалі у термосі, але можна використати посуд зі щільною кришкою.

Перед подачею додайте меду.

Смачного і корисного чаювання!.

Источник материала
Поделиться сюжетом