/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F35e094df63747ca982f6c1bd554f1108.png)
Усе про чай: види, корисні властивості та рецепти, які вас здивують
Історія свята.
Міжнародний День чаю – свято неофіційне, однак популярне у світі.
Ідея відзначення такого дня з’явилася давно.
Однак вперше відсвяткували цю дату після громадських форумів в індійському Мумбаї і бразильському Порту-Алегрі (2004 та 2005 роки).
Основна мета – привернути увагу суспільства до проблем виробництва чаю, до складнощів маленьких підприємств на тлі величезних корпорацій, які фактично захопили ринок своїм низькопробним продуктом.
Найбільш широко святкування відбувається в Індії та на Шрі-Ланці.
Але й інші провідні виробники чаю відзначають цей день.
Так різні заходи проходять у Бангладеші, Непалі, В'єтнамі, Індонезії, Кенії, Малайзії, Уганді, Танзанії.
Де у світі виготовляють чай: інфографіка.
Який буває чай.
Є безліч класифікацій чаю: за типом рослини, походженням, окисненням, типом листя і його обробки, сезоном збирання, додатковою обробкою тощо.
Ми ж розкажемо про найпопулярніші види чаю (класифікація за кольором).
Найпоширеніший чай у світі – чорний.
Його споживають у різних країнах, з добавками і без, з цукром, без цукру, зі скибочкою лимона і вершками.
Варіантів безліч.
Особливість чорного чаю в тому, що він зазнає повного окислення.
Улун – чай, який своїми властивостями найбільше нагадує традиційний чорний.
Він окиснений на 30 – 70%.
У Китаї його називають синьо-зеленим чи навіть блакитним.
Зелений чай не піддається повному окисненню.
Його обробляють таким чином, щоб не відбулася сильна ферментація.
Цей чай справедливо вважають кориснішим за чорний.
Жовтий чай – майже те ж саме, що й зелений, до якого ми звикли.
Але перед процесом сушки він проходить процедуру закритого томління.
Білий чай зазнає ще меншої ферментації, ніж зелений.
Фактично білий чай – це чайні бруньки.
Його збирають лише на початку весни.
У цей напій часто додають жасмин.
Пуер – це дуже нестандартний та смачний чай, родом з Китаю.
Чим він старіший – тим смачніший.
Цей вид чаю готують за складною технологією.
Листя обробляють спеціальними настоями.
Потім додають бактерії, щоб чай ферментувався.
Після цього кладуть у спеціальні ями з настоєм на кілька років!.
Також чаєм називають напої, які не містять листя чайного куща.
- мате.
- ройбуш.
- кудін.
- каркаде.
- ханібуш.
- трав’яні чаї.
Корисні властивості чаю.
Кожен з видів чаю, які ми описали вище, мають свої корисні властивості.
Тож не варто обмежуватися лише одним видом, смакуйте їх усі і отримуйте максимум користі!.
Вітаміни: Р, К.
А, С і РР.
Властивості: має сильну бактерицидну і в'яжучу властивість (допомагає при харчових отруєннях); використовують для дезінфекції при ранах, гнійних захворюваннях шкіри і кон'юнктивітах; впливає на нервову систему (у залежності від міцності має від заспокійливої до тонізуючої дії); зміцнює ясна і захищає зуби від карієсу; зміцнює судини.
Вітаміни: С, РР і групи В.
Властивості: тонізує організм у цілому і нервову систему зокрема (тому не пийте його перед сном); має чудові антибактеріальні властивості; виводить з організму важкі метали; зміцнює судини та виводить холестерин; позитивно впливає на травну систему; допомагає боротися з онкологією.
Вітаміни: С, РР.
Властивості: він дуже схожий за властивостями на зелений чай, однак власне білий чай рекомендують людям з хронічною втомою та зниженим імунітетом.
Властивості: цей чай неймовірно бадьорить, тож ним можна спокійно замінити каву.
Він підвищує працездатність, покращує самопочуття, виводить з організму токсини, допомагає у боротьбі із зайвою вагою.
Також він зміцнює судини, знижує рівень холестерину та рівень цукру в крові.
Цей вид чаю спеціально пресують – від цього він лише кращий.
Загалом усі види чаю мають чудову тонізуючу властивість, вони мають сечогінну дію і виводять токсини, а також позитивно впливають на судини та допомагають кишково-шлунковому тракту.
Головне – пам’ятайте: чай треба вживати з розумом, жоден з видів чаю не варто пити перед сном (окрім трав’яних заспокійливих зборів, але й з ними треба бути обережними), а от вранці чашка чаю – чудовий і здоровий вибір!.
Цікаві рецепти чаю.
У кожного з нас є свої улюблені способи приготування чаю.
Хтось додає лимон, хтось – гвоздику, комусь до смаку лід, а комусь – вершки.
Але сьогодні ми хочемо запропонувати вам дійсно незвичні способи подачі напою.
Тим більше, що незабаром свята і часу на приготування ароматних і корисних напоїв буде більше!.
Солений чай.
Хочете чогось справді незвичного? Спробуйте солений тибетський чай з маслом!.
Як приготувати:.
Вам знадобиться звичайний чорний чай високої якості.
Заваріть його в невеличкому чайничку.
Додайте половину чайної ложки солі і чайну ложку вершкового масла.
Тибетці використовують масло з молока яка, але й звичайне коров’яче підійде.
Масала чай.
А цей рецепт родом з Індії.
Це чай, приготований з приправами на молоці.
В ідеалі його готують на вулиці на розжареному вугіллі, але й домашній варіант може бути непоганим.
Рецепт чаю родом з Індії.
Як приготувати:.
Вам потрібні:.
1 насінина гвоздики.
1 стручок кардамону.
1 паличка кориці, роздроблена на шматки.
1 склянка свіжого молока.
мелений імбир на кінчику ножа.
кілька крупинок свіжого меленого чорного перцю.
1 столова ложка цукру.
2 столові ложки чорного чаю.
кілька крупинок солі.
У ступці або кавоварці подрібнити кардамон і корицю.
У невелику каструлю помістити подрібнені спеції, імбир, перець, цукор, сіль, чорний чай.
Залити молоком.
Довести до кипіння.
Зняти з вогню відразу ж після закипання і процідити.
У горня наливайте крізь сито.
Цей рецепт чаю не такий незвичний, як попередні, але його смак і запах не залишать вас байдужими!.
Як приготувати:.
Візьміть столову ложку ягід чорниці (підійдуть сушені), чайну ложку чорного чаю, чайну ложку перегородок з волоського горіха.
Залийте це кип’ятком (600 мл).
Дайте настоятися 10 хвилин, в ідеалі у термосі, але можна використати посуд зі щільною кришкою.
Перед подачею додайте меду.
Смачного і корисного чаювання!.

