![Як їсти їжу, щоб вона покращила роботу мозку: відповідь лікаря](https://thumbor.my.ua/VwumP-uX7LOh9CgcK74d5yj5R7U=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F6f404a7cafda3e44b2addd18ae088e2d.jpg)
Як їсти їжу, щоб вона покращила роботу мозку: відповідь лікаря
Про їжу для мозку розповіла невролог-психотерапевт Людмила Підкуймуха.
Багато триптофану міститься в бананах та у хлібі грубого помолу.
Але для того, щоб вуглеводи, які містяться у складі хліба запустили процес вироблення триптофану, їсти його потрібно до початку приймання їжі багатої білками (сир, м'ясо), інакше інші амінокислоти не дозволять триптофану потрапити в головний мозок.
Для синтезу серотоніну також потрібен вітамін В6, а він у нас в значній кількості є в зернах злаків і молюсках.
Відчуття задоволення від чогось дає нам дофамін.
Фолієва кислота, потрібна для синтезу дофаміну, міститься в достатній кількості в броколі, телячій печінці.
Салат, шпинат, капуста, паприка багаті таким "опіатом" як цитофін, який теж володіє властивістю покращувати настрій.
В молоці є морфіноподібна речовина казоморфін, а в шоколаді – андамін, речовина, яка викликає таку ж збуджувальну дію як гашиш.
М'ясо курки, індички й тунця містить багато амінокислоти тирозину.
Тирозин сприяє підвищенню енергії та швидкості реакцій в мозку, підвищуючи рівень допаміну і норадреналіну.
Ще одна речовина, яка підвищує настрій – капсаїцин.
Він міститься в гострому перці.
Саме він надає гостроти перчині.
У відповідь на печіння, яке стимулює нервові закінчення в ротовій порожнині, мозок виділяє ендорфіни – речовини, які покращують настрій).
При стресах організм також потребує адаптогенів – речовин, що підвищують здатність адаптивних систем.
Це зелений чай, женьшень, комбучі, лимонник.
Підбирайте для своєї нервової системи правильну їжу.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)