У Міненерго розглядають можливість майнінгу криптовалют на потужностях "Енергоатому"
У Міненерго розглядають можливість майнінгу криптовалют на потужностях "Енергоатому"

У Міненерго розглядають можливість майнінгу криптовалют на потужностях "Енергоатому"

В Україні на базі державних атомних електростанцій можуть почати майнінг криптовалют.

Принаймні, таку можливість розглядає виконувачка обов'язків міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець. Відповідне доручення опрацювати це питання вона дала директорату розвитку ядерної енергетики та атомної промисловості ДП "НАЕК "Енергоатом".

"Опрацювати разом з ВП "Енергоатом-Трейдінг" ДП "НАЕК "Енергоатом" нормативні та технічні питання можливої реалізації проєктів з майнінгу криптовалют з метою забезпечення додаткових ринків збуту електроенергії, виробленої атомними електростанціями", - ідеться у листі керівниці Міненерго.

Офіційного пояснення щодо цієї ситуації поки що немає.

Тим часом головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов звертає увагу на те, що в державі склалася ситуація, коли дешева електроенергія, вироблена на АЕС, ніби не потрібна, а натомість купують електроенергію, вироблену на сонячних електростанціях і яка в рази дорожча за атомну.

"Енергоатом" виробляє найдешевшу електроенергію в Україні і фактично дотує всю економіку. Від 2011 року олігархи пролобіювали проєкти сонячних електростанцій під виглядом боротьби за екологію, і встановили тарифи на зелену енергію в 7-8 разів вище за "Енергоатом", які держава оплачує в кінцевому підсумку з доходів і втраченого прибутку самого "Енергоатому". Схема вбивала "Енергоатом", але це було вигідно можновладцям, які вклалися в таку дохідну тему. Атомною енергетикою вирішили пожертвувати, щоб допомогти зробити мільйонерів мільярдерами", - зазначив Бутусов.

Не упадите со стула - правительство предлагает сделать Энергоатом мировым центром криптовалют! И.о. министра...

Опубліковано Юрієм Бутусовим Вівторок, 5 травня 2020 р.

2020-го виробництво різко впало, а кількість сонячних електростанцій, які мають таку прибутковість, різко збільшилася.

"Уряди Олексія Гончарука, Дениса Шмигаля, парламент не змогли відрегулювати енергоринок і не зупинили введення нових потужностей сонячних станцій і не обмежили для них тарифи. В результаті на ринку почалася криза перевиробництва, і вирішили його як завжди за рахунок "Енергоатому" - уряд дав команду в розпал кризи відключати енергоблоки, і позбавляти країну найдешевшої атомної електроенергії, щоб продовжувати споживати найдорожчу сонячну. Абсурд, здавалося б, але "слуги народу" до цього часу не ухвалили закон, щоб врегулювати ситуацію на енергоринку і врятувати "Енергоатом" від збитків, - наголосив Бутусов.

У високих владних кабінетах пояснюють, що, мовляв, енергоблоки АЕС відключають планово – на ремонти.

Бутусов зазначив, що ситуацію на енергоринку найближчим часом змінити не вдасться.

"Світовим лідером майнінгу є китайці, а найбільшим виробником біткойнів є місто Яань в провінції Сичуань. Там у горах розташована величезна гідроелектростанція, і натиск води створює надлишок потужності, який нікуди витрачати - поруч ще не звели всі заводи за планом. Тобто електроенергія тимчасово втрачається, але не вартує державі майже нічого - через перевиробництво вартість електрики дуже дешева. Тому китайці там побудували підприємства для обчислення біткойнів", - зазначив журналіст.

В Україні ж уже зупинений один енергоблок, до 10 травня буде зупинено три атомні енергоблоки, а ще на трьох блоках буде сильно знижена потужність, ще три вивели на ремонт, "тому що їхню найдешевшу електрику держава не хочу купувати - адже доведеться скорочувати закупівлі сонячної енергії, йти на конфлікт з приватними компаніями олігархів і позбавляти їх прибутку".

"Недалекі чиновники дозволили розвалити енергоринок і побудувати зелені станції, які містити наша економіка не може. Повний абсурд. Атомна енергетика як найрентабельніша повинна працювати в кризу на повну потужність. Це нічого спільного не має з Китаєм - там майнінг це вимушений захід, атомні блоки для майнінгу Китай не будує. А в Україні є величезна потреба в дешевій атомній енергії, і немає потреби в супердорогій сонячній", - наголосив Бутусов.

На атомних станціях виробництво здійснюється за планом, там не може бути великого перевиробництва і викиду безкоштовної енергії.

"Майнінг треба якраз пропонувати сонячним станціям, у яких буває надлишок безкоштовної електрики, і її треба утилізувати", - зазначив журналіст.

Раніше повідомлялося, що у Мінекоенерго планують представити новий план розвитку Чорнобильської зони.

Відео На Дніпропетровщині село, громада якого вклала гроші у криптовалюту, отримало перші прибутки

Перші прибутки від інвестиції у віртуальні гроші нині рахують у селі Єлизаветівка на Дніпропетровщині. Навесні ТСН розповідала про цей експеримент: зі згоди громади сільський голова закупив криптовалюту і поклав її на рахунки селян. 

На Дніпропетровщині село, громада якого вклала гроші у криптовалюту, отримало перші прибутки

 

Источник материала
loader
loader